Met de lancering van het Pomeroon-project is een belangrijke stap gezet in de bescherming van Surinames kwetsbaar kustgebied. De focus ligt op het herstel van mangrovebossen, die essentieel zijn voor het tegengaan van kusterosie en klimaatverandering.
Het rehabilitatieproject wordt uitgevoerd door Pomeroon Suriname N.V. in samenwerking met het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). De officiële aftrap vond plaats op woensdag 7 mei in aanwezigheid van districtscommissaris Rianto Kasanmoesdiran van Coronie, minister Marciano Dasai, de directeur van Pomeroon Suriname N.V. en de CEO van Carbon Done Right, dr. James Tansey.
Coronie, gelegen aan de laaggelegen kustvlakte waar het merendeel van de Surinaamse bevolking woont, is extra kwetsbaar voor de gevolgen van zeespiegelstijging. Mangrovebossen vormen een natuurlijke barrière tegen overstromingen en kusterosie. Hoewel Coronie nog over relatief veel intacte mangroven beschikt in vergelijking met andere gebieden zoals Weg naar Zee, is ook hier sprake van afname en beschadiging van het ecosysteem.
Het Pomeroon-project beoogt niet alleen het herstel van deze cruciale vegetatie, maar koppelt ecologisch herstel aan agrarische ontwikkeling. Zo wordt het herstel van mangroven gecombineerd met de kokosteelt – een aanpak die eerder succesvol werd toegepast in Guyana. Pomeroon Suriname N.V. maakt deel uit van een internationaal netwerk dat ook projecten uitvoert in Afrika en Mexico.
Volgens de directeur van het bedrijf is het project sinds twee jaar in voorbereiding in Suriname. In juni begint de daadwerkelijke uitvoering. De eerste tastbare resultaten worden verwacht tegen het einde van het jaar. De volledige groei van mangrovebomen neemt gemiddeld twee tot drie jaar in beslag, maar dankzij hun snelle groeitempo zijn vroege successen al binnen enkele maanden zichtbaar.
Naast kustbescherming en ecologische waarde bieden mangroven ook economische kansen. De bomen slaan aanzienlijke hoeveelheden CO₂ op, wat mogelijkheden creëert voor klimaatfinanciering. De Surinaamse overheid streeft er al geruime tijd naar om via internationale fondsen financieel te profiteren van het land’s ecologische diensten, waaronder koolstofopslag.
Suriname bezit niet alleen in het binnenland, maar ook in de kuststrook waardevolle bosgebieden. Projecten zoals deze onderstrepen het belang van duurzame samenwerking tussen overheid, private sector en internationale investeerders om het natuurlijke kapitaal van het land te behouden én te benutten.