De Surinaamse Servicestations Exploitantenbond (SSEB) gaan voor nu niet in staking, wel eisen zij van de regering dat zij binnen 10 dagen uitsluitsel krijgen. Dat zegt Guno Castelen, voorzitter van de SSEB.
Castelen legt in gesprek met ABC uit dat de pomphouders veel meer kosten moeten betalen en hogere lonen moeten uitkeren aan hun werknemers. Hij zegt dat vele pomphouders vaak niet de eigenaren zijn en voor een maatschappij werken. ‘Je hebt een groot verschil in contracten waar dus niet alle retailers alles krijgen van de 12,5 procent winstmarge. “En komt nog bij kijken dat met de dalende koers hun winstmarge in SRD aan het dalen is, maar de kosten blijven even hoog of zelfs hoger”, zegt Castelen. Dit heeft allemaal impact op vooral de kleine retailers die rond de 5000 liters per maand maar verkopen.
De SSEB heeft na de rellen van 17 februari een uitnodiging gestuurd om te praten over de benzineprijzen hoe die zijn opgebouwd. Castelen zegt dat de gesprekken met de regering en de voorstellen, maar niet vlotten. Hierdoor kon de SSEB geen ALV uitschrijven om de laatste ontwikkelingen rondom de benzine prijsbepaling bespreken. Uiteindelijk heeft de SSEB afgelopen zaterdag een spoed ALV belegd en hebben de leden gezegd dat ze al klaar stonden om over te gaan tot staking. “Nadat bekend was dat we een spoed ALV zouden beleggen heeft de minister van Financiën ons gebeld en uitgenodigd voor een gesprek met de minister en zijn staf kunnen praten. We hebben de minister tijdens het gesprek uitgelegd waarmee de pomphouders kampen.”
Er is toen gevraagd aan de SSEB om wat ruimte om de voorstellen die zijn aangedragen, te bespreken. Vooralsnog zegt de SSEB dat ze de regering de ruimte zullen geven, maar benadrukken dat zij binnen 10 dagen uitsluitsel moeten krijgen, anders zullen zij over gaan tot acties.