President Chandrikapersad Santokhi heeft op vrijdag 14 februari 2025 het eerste exemplaar van de ‘Green Development Strategy’ (GDS) in ontvangst genomen.
Tijdens een ceremonie in het Assuria Highrise-gebouw werd het definitieve document, opgesteld door het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), officieel gelanceerd. ROM-minister Marciano Dasai benadrukte dat de GDS een ambitieus plan is dat als routekaart zal dienen naar een duurzame toekomst, waarin economische groei en milieubescherming hand in hand gaan.
Met de GDS streeft Suriname ernaar om in 2050 een welvarend land te zijn met een Bruto Binnenlands Product (BBP) per capita van 50.000 US-dollar en een hoge levensstandaard voor alle burgers. “We willen dat Suriname groen blijft. Onze 93% bosbedekking moet behouden blijven, onze CO2-uitstoot moet verder worden verminderd, en we moeten CO2-negatief blijven. Daarnaast moeten we onze biodiversiteit van hoge kwaliteit verder opbouwen,” aldus minister Dasai.
De groene ontwikkelingsstrategie rust op vier pijlers: duurzame economische diversificatie en groei, natuurbescherming en klimaatveiligheid, sociale inclusie en gelijke kansen, en goed bestuur met institutionele versterking. Om deze doelen te bereiken, zijn verschillende scenario’s uitgewerkt en gemodelleerd. “We moeten meer inzetten op landbouw, werkgelegenheid creëren, maar tegelijkertijd ontbossing voorkomen. Ook industrialisatie, milieudiscipline, en sectoren zoals ICT, toerisme en financiële diensten krijgen aandacht,” lichtte de bewindsman toe.
Voor de uitvoering van de GDS wordt een wet naar De Nationale Assemblée gestuurd. Daarnaast worden actieplannen opgesteld voor alle sectoren, in samenwerking met de Inter American Development Bank (IDB). Ook komt er een geospatial intelligence hub, waar hoogwaardige besluitvorming plaatsvindt.
President Santokhi toonde zich verheugd over het plan en benadrukte het belang van continuïteit. “Dit is een langetermijnstrategie die commitment vereist van de hele samenleving, politieke partijen, organisaties en instituten. Zonder die samenwerking werkt het niet,” aldus het staatshoofd. Met het oog op de aanstaande verkiezingen riep hij op om alle politieke partijen te betrekken, zodat de strategie breed gedragen wordt en over regeringsperiodes heen kan worden uitgevoerd.
Tot slot bedankte de president alle betrokken partners, waaronder internationale organisaties zoals het UNDP, de FAO en de IDB, voor hun bijdrage aan dit baanbrekende initiatief.