Ter gelegenheid van de Dag der Vrijheden heeft president Chandrikapersad Santokhi een oproep gedaan tot bezinning, veerkracht en nationale eenheid.
Tijdens zijn toespraak op de Dag der Vrijheden, ook bekend als Keti Koti, stond president Chandrikapersad Santokhi stil bij het belang van 162 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. In zijn verklaring benadrukte hij dat deze dag niet alleen een moment is om te vieren, maar ook om te reflecteren op het verleden en inspiratie te putten uit de strijd en veerkracht van de tot slaaf gemaakten.
“De moed en het doorzettingsvermogen van onze voorouders blijven een bron van inspiratie,” aldus de president. Tegelijkertijd stelde hij de vraag of de ketenen van onderdrukking volledig zijn verbroken, nu Suriname kampt met nieuwe uitdagingen zoals sociaaleconomische druk, milieuproblematiek en klimaatverandering.
Santokhi sprak ook over de kansen die voor het land liggen, onder andere dankzij Suriname’s natuurlijke rijkdommen. Hij riep op tot samenwerking, solidariteit en het zoeken naar wat Surinamers bindt in plaats van wat hen verdeelt. “Laten we op zoek gaan naar de veerkracht van de tot slaaf gemaakten,” zei hij, verwijzend naar de kracht waarmee zij onder onmenselijke omstandigheden standhielden.
In zijn toespraak verwees de president nadrukkelijk naar historische verzetsstrijders zoals Anton de Kom, wiens strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en democratie een lichtend voorbeeld blijft voor het Surinaamse volk.
President Santokhi sloot zijn boodschap af met een oproep tot nationale bezinning en feliciteerde alle Surinamers met 162 jaar emancipatie. “Wan Switi Manspasi Dey,” verklaarde hij namens het Kabinet van de President.