President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de zestiende Conferentie van Partijen (COP16) een oproep gedaan voor wereldwijde samenwerking op het gebied van biodiversiteitsbescherming en duurzame ontwikkeling.
In zijn toespraak op 29 oktober in Cali, Colombia, benadrukte hij de essentiële rol van Suriname in de bescherming van de natuurlijke rijkdommen van de wereld. Het staatshoofd maakte bekend dat Suriname, met 93% van haar land bedekt door groene bossen, trots de titel van het meest beboste en koolstofnegatieve land ter wereld draagt. “De belofte van bescherming is verweven in de structuur van onze identiteit”, stelde hij.
“Onze bossen, de longen van onze planeet, zijn niet alleen koolstofputten; ze zijn de oorsprong van het leven,” onderstreepte het staatshoofd. “We hebben niet alleen ons natuurlijke erfgoed gered, maar hebben ook de kracht ervan gebruikt voor duurzame ontwikkeling”. Door REDD+-initiatieven en de introductie van Internationally Transferred Mitigation Outcomes (ITMO’s) op de koolstofmarkt, is Suriname een voorbeeld van hoe behoud kan samengaan met economische groei.
Ondanks de toewijding van het land aan duurzaamheid, erkende de president de uitdagingen die voor ons liggen. Hij wees op de gevolgen van schulden, de effecten van de pandemie en de escalerende crises van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. “We staan op een kruispunt waar onze beste inspanningen alleen voldoende zijn met de solidariteit en steun van de wereldwijde gemeenschap”, zei president Santokhi, tijdens de COP16, welke partijen bijeenbrengt om een concreet plan af te spreken om deze doelen te behalen.
Het staatshoofd benadrukte dat de boodschappen van COP16 duidelijk moeten worden gehoord tijdens toekomstige conferenties, waaronder COP30 in Azerbeidzjan. Het centrale thema van deze conferentie, “Paz con la Naturaleza” (Vrede met de Natuur), werd geprezen, evenals de inspanningen van eerdere COP-voorzitters. President Santokhi verwees naar de komende International Bio-Plateau Conference in Suriname, die gericht is op grensoverschrijdende samenwerking in de Guyana-regio. Hij onderstreepte ook de unieke bijdrage van inheemse en tribale gemeenschappen aan natuurbescherming en het belang van hun traditionele kennis en praktijken.
Suriname loopt internationaal voorop in het biodiversiteitsbeleid en heeft als eerste land in de regio zijn Nationale Biodiversiteitsstrategie en Actieplan (NBSAP) afgestemd op het “Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework”. Dit vernieuwde plan bevat ambitieuze doelstellingen, zoals de bescherming van 30% van het land- en zeegebied tegen 2030 en het integreren van biodiversiteit in alle relevante sectoren.
Met een citaat van Mahatma Gandhi benadrukte president Santokhi de noodzaak van duurzame keuzes: “De aarde biedt genoeg om aan ieders behoeften te voldoen, maar niet aan ieders hebzucht”. Hij sloot zijn toespraak af met een oproep tot concrete actie: “Laten we deze conferentie verlaten met een hernieuwd gevoel van doelgerichtheid en een collectieve omarming van ‘Vrede met de Natuur’”.