De fundamenten zijn reeds gelegd en wij zullen doorgaan op deze weg met onze regeerverantwoordelijkheid, die we reeds 27 maanden dragen, maar wel met een beleidsombuiging en met aangescherpte prioriteiten. Dit zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens de jaarrede.
Hij is bewust van de uitdagende tijden waarin het volk nu leeft en de toenemende armoede. Maar tegelijkertijd ziet hij kansen en mogelijkheden in de crisis die Suriname thans meemaakt. “Het proces van herstel op weg naar groei en duurzame ontwikkeling is reeds gestart.”
De regering zal volgens het staatshoofd verder gaan met beleidsaanpassingen op de ingeslagen koers naar de eindbestemming die Suriname graag wil bereiken, namelijk economische groei, welzijn en welvaart. “Wij weten dat met het gevoerde financieel-economisch en sociaalbeleid het licht in de tunnel al zichtbaar is. Beetje bij beetje, step-by-step, komen we uit het diepe dal, uit de diepe crisis.”
Santokhi zegt verder dat Suriname door de jaren heen veel heeft meegemaakt. Het land heeft zeer slechte tijden gekend en die moeten niet terugkomen. Echter, door de vele fake nieuwsberichten wordt onzekerheid gecreëerd. “Laten wij ophouden met het onnodig zaaien van paniek, onzekerheid en onrust. Dit hebben wij nu niet nodig.”
De president is van mening dat het reeds gevoerde beleid van deze regering veel resultaten heeft opgeleverd. Die zijn opgesomd in een recentelijk gepubliceerd boek. Enkele verworvenheden van deze regering zijn dat Suriname internationaal weer op de kaart is gezet en hierdoor zijn de banden internationaal versterkt en geïntensiveerd, dit geeft toegang tot meer zaken doen. Hierdoor kan Suriname ook in de toekomst steun verwachten en samenwerken met internationale organisaties. Het ontvangen van USD 1,5 miljard aan financiële steun door internationale financiële instituten, brengen van schoon en zuiver drinkwater naar de verschillende gebieden die dit nog niet hadden, het brengen van elektriciteit naar verschillende gebieden die nog niet waren voorzien, meer dan elfduizend grondbeschikkingen uitgereikt in diverse districten.
“Wij weten ook dat niet alles is gegaan zoals wij ons hadden voorgesteld. Echter kan deze regering vrij weinig doen aan invloeden van buitenaf, zoals de invasie van Rusland in Oekraïne en de daarmee samenhangende internationale conflicten en sancties”, zegt het staatshoofd.
Het heeft niet alleen een schaarste veroorzaakt in voedsel en brandstof, maar ook een gevaarlijke situatie gecreëerd op het gebied van internationale veiligheid en vrede. “Wij allen weten dat naast deze mogelijke wereldrecessie de wereld en de mensheid geconfronteerd worden met problemen als klimaatverandering, schuldenproblematiek, hoge transportkosten en de onregelmatige aanvoer van goederen, alsook de gevolgen van de Covid-19 pandemie. De impact van een dergelijke wereldrecessie zal meer problemen voor Suriname creëren en de regering zal daarmee rekening moeten houden door nu al mogelijke scenario’s in kaart te brengen. Als regering zullen we er alles aan doen om de consequenties voor ons allen dragelijk te maken”, aldus Santokhi.