President Chan Santokhi vermoedt dat er sprake is van opzet bij de misstanden rond de kandidaatstellingen voor de komende verkiezingen. Hij waarschuwt dat hierdoor politieke partijen doelbewust buitenspel kunnen worden gezet.
Tijdens de overdracht van voertuigen bij het ministerie van Openbare Werken sprak president Chan Santokhi zijn ernstige bezorgdheid uit over de onregelmatigheden bij de kandidaatstellingen voor de ressort- en districtsraden (RR en DR). Volgens het staatshoofd is het verkiezingssysteem op ontoelaatbare wijze beïnvloed door burgers die zich bij meerdere politieke partijen als kandidaat hebben gesteld.
“Het is onkan dat een verkiezingssysteem zo onzuiver beïnvloed kan worden. Dit zorgt voor afzwakking van ons kiessysteem”, zei Santokhi. Hij stelde dat politieke partijen nu met minder kandidaten deelnemen aan de verkiezingen, omdat bepaalde personen op meerdere lijsten zijn gezet en hierdoor kandidaten van de lijsten worden geschrapt.
De president acht het mogelijk dat hier sprake is van opzet. “Als die burger bij jou tekent en hij krijgt iets lekkers, en vervolgens bij een andere partij ook iets krijgt om opnieuw te tekenen, dan wordt het systeem vervuild en afgezwakt,” aldus Santokhi. Hij roept de verkiezingsautoriteiten op deze problematiek mee te nemen in hun evaluatieproces.
Santokhi benadrukte de noodzaak van een gedigitaliseerd systeem voor kandidaatstellingen. Met digitale registratie zou direct zichtbaar zijn wie zich bij welke partij heeft aangemeld, waardoor misbruik vroegtijdig kan worden opgespoord en gestopt. “Het systeem van harde kopieën werkt niet. Als kwaadwilligen hiermee bezig zijn, kunnen hele politieke partijen en tegenstanders uitgeschakeld worden”, stelde hij. In het ergste geval zouden partijen zonder kandidaten kunnen komen te zitten.
De president riep de districtscommissarissen, die tevens voorzitters zijn van de hoofdstembureaus, op om in hun evaluaties een stevig advies te formuleren aan het Centraal Hoofdstembureau. Daarnaast pleitte hij voor een bredere herziening van het kiessysteem. De recente invoering van het l landelijk evenredig kiesstelsel is volgens hem slechts een eerste stap.
“Er moet nu ook gekeken worden naar het systeem van regionale participatie, de rol van de districtscommissarissen – moeten die benoemd of gekozen worden? — en ook naar de wijze waarop de president gekozen wordt: via het parlement of rechtstreeks?” aldus Santokhi. Volgens hem is snelle aanpassing van de wetgeving nodig om toekomstige misstanden te voorkomen.