De prijs van kip zal de komende dagen fors stijgen en zelfs recordhoogtes bereiken vanwege de invoering van BTW. De voer-importerende bedrijven hebben de prijzen van de verschillende voersoorten al met 10 procent verhoogd. “Dit zal zeker ervoor zorgen dat kipdelen en eieren duurder zullen worden”, zegt Rudi Moeridjan, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging Pluimveeboeren Suriname (CVPS).
Hij zegt dat kippentelers steeds schaarser worden in het land, omdat de pluimveesector nauwelijks winstgevend is. “In de afgelopen jaren is een aantal kleine en middelgrote bedrijven over de kop gegaan en door de harde BTW-klap verwacht ik dat er binnenkort nog meer zullen volgen.” De voorzitter meent dat door de hoge prijzen van kip er minder kip gekocht en gegeten zal worden, waardoor de vraag naar kip zal afnemen.
De kleine- en middelgrote bedrijven zullen niet zelfvoorzienend worden en uiteindelijk over de kop gaan, omdat zij niet meer winstgevend zullen zijn. “De grote bedrijven zullen het wel redden, omdat de omzet van deze bedrijven heel groot is. De kostprijs van het product van deze bedrijven is vaker lager dan die van de kleine en middelgrote bedrijven. Hierdoor zullen de grote bedrijven het wel overleven”, voorspel Moeridjan.
Volgens een aantal DNA-leden zal de invoering van BTW geen effect hebben op de prijs van levensmiddelen, waaronder kip. Deze stelling vindt voorzitter Moeridjan lariekoek. “De prijs van kip wordt bepaald door de kwekers. Dus als de prijs van voer is gestegen met 10 procent, zal deze verhoging doorberekend worden in de prijzen van kipdelen en eieren”, weet de CVPS-voorzitter.
Hij kan zich ook niet voorstellen dat de bedrijven al overgaan tot de invoering van BTW op hun producten, terwijl het pas de derde dag van januari is. De BTW-wet is afgelopen week aangenomen en is ingegaan op 1 januari, dus de meeste bedrijven hebben volgens Moeridjan producten geïmporteerd op basis van het omzetbelasting-systeem, toen BTW nog niet van toepassing was. “Het is helemaal niet correct en de overheid, in deze het ministerie van Economische Zaken, moet de controles opvoeren. De mensen moeten niet dubbel belast worden”, vindt de kippenkwekers voorzitter.
Volgens hem is dit belastingsysteem heel complex en zou het zeker nog enkele jaren moeten duren voordat dit volledig geïmplementeerd zou kunnen worden.