“Volgens onze berekening moet de prijs van een baal padie SRD 1027 zijn”, zegt voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA).
De voorzitter zegt dat de afgelopen week intensieve gesprekken zijn gevoerd tussen SPBA en met minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, directeur Landbouw Jitendra Kalloe en met de vertegenwoordigers van het Rijstplatform. Er werd door SPBA de werkelijke prijs van een baal padie aangegeven, waarbij een winstmarge van 15 procent ook is opgenomen.
Vertegenwoordigers van de regering hebben de SPBA verzocht om dit bedrag terug te brengen, waarna de SPBA besloot om de prijs terug te brengen naar SRD 1000. De minister kon ook niet meegaan met dit bedrag en Oemraw stelde voor om naar de president te gaan om te bemiddelen. “We hoorden plotseling dat de prijs voor een baal padie is vastgesteld op SRD 800.” Er is dus verder geen overleg gepleegd met de SPBA over de prijs. “We hebben verder niets te zeggen over de prijs.” “Het is niet rendabel, maar als we niet verkopen, dan zitten we met die padie.”
De voorzitter zegt verder dat de president een mondeling akkoord heeft bereikt met de opkopers voor de prijs van SRD 800. “Dus het is niet op papier vastgelegd.” “We zijn bang dat de opkopers ons later veel minder zullen betalen voor een baal.” Hij geeft aan dat bepaalde opkopers slechts SRD 750 geven voor een baal padie, terwijl anderen het opkopen en later zullen betalen aan de boeren. “We zijn nu in het ongewisse, want we weten niet wat er zal gebeuren.”
Vanwege een tekort aan water is de oogst heel weinig. Eerder werd er tussen de 60 en 65 baal padie geoogst van een hectare, maar dit keer is de opbrengst slecht 48 tot 50 baal vanuit een hectare. “De boeren zullen niet eens in staat zijn om de schulden af te lossen, want ook de prijs die is vastgesteld door de president is niet marktconform.” “Ik ben bang dat volgend inzaai seizoen de inzaai drastisch zal afnemen.”