“Als dit niet goed aangepakt wordt, dan kan dit leiden tot veel vuilverbrandingen en illegale vuilstortingen langs openbare wegen”, zegt een vuilophaal ondernemer aan de redactie van Key News. De ondernemer deelde zijn zienswijze over het overgaan tot betalen van de vuilophaaldiensten, die momenteel gratis worden aangeboden door de regering.
De regering is voornemens om de vuilophaal te privatiseren, waarbij de burgers volledig zullen betalen voor deze dienst. De regeringstop heeft verschillende modellen, die voorgesteld zijn door het Ministerie van Openbare Werken, om deze dienst te privatiseren in overweging. “Ik weet nog niet voor welk model er gekozen zal worden.” Voor de ondernemer is het nog heel onduidelijk hoe de betaling plaats zal vinden en op welke manier het tarief bepaald zal worden. Er wordt gesuggereerd dat de betaling hoogstwaarschijnlijk opgenomen zal worden op de stroomrekening of waterrekening van de burgers.
“Maar er is dan toch een onduidelijkheid.” De ondernemer zegt dat de stroomrekening en waterrekening wordt bepaald aan de hand van een verbruik, die om en bij per burger maandelijks hetzelfde is. Voor hem is het dan onhelder hoe het gewicht of hoeveelheid van het vuil bepaald zal worden en hoe het verwerkt zal worden tot een factuur. “Dit alles moet dan ook transparant gebeuren, want bepaalde ondernemers kunnen gaan frauderen.”
Onderdirecteur Jason Gummels van het Directoraat Afvalbeheer kan nog niet concreet aangeven op welke manier de betaling zal plaatsvinden en de bepaling van het tarief. “Dat hangt af van het model, dat gekozen wordt door de regeringstop.” Hij denkt niet dat de privatisering van deze dienst zal leiden tot veel vuilverbrandingen en illegale vuilstortingen, want als het geld op de rekening van een van de nutsvoorzieningen wordt opgenomen, dan zal men geen keus hebben om dit te betalen. De ondervoorzitter zegt dat de vuilophaal geprivatiseerd zal worden, maar de overheid zal nog steeds zeggenschap hebben bij deze dienst, zodat alles goed verloopt en er geen sprake is van prijsopdrijving.
Volgens hem is vuilophaal nu geheel gratis, maar toch klagen mensen als er een dag vuil niet wordt opgehaald. Vuilophaal kost de staat jaarlijks ruim SRD 400 miljoen, wat heel veel geld is. “Als de samenleving een handje bijdraagt, al is het niet veel, dan kan vuilophaal gegarandeerd worden.”