Minister Amar Ramadhin vindt het jammer dat artsen van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) hebben besloten om vanaf woensdag in actie te gaan. Hij roept op om te blijven praten.
De vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) is in actie omdat hun wensenpakket al langer dan zes maanden bij de directie van RGD ligt. Tot nu toe is er geen tegenbod ontvangen.
De vereniging meent dat de leefomstandigheden van RGD-artsen ook heel erbarmelijk zijn. Minister Ramadhin weet nog niet wat de impact van de actie is op de dienstverlening. Hij geeft aan dat de partijen samen uit dit probleem kunnen komen.
Volgens Ramadhin is er op dit moment geen dringende reden voor de RGD-artsen om in actie te gaan. “Dat is mijn mening en ook de leiding van de RGD. Er is geen arbeidsconflict. Er is geen enkele dringende reden om het werk neer te leggen in deze vorm. Helaas kiest men er wel voor om gelijk over te gaan tot actie, terwijl we feitelijk gewoon op het pad van dialoog moeten blijven”, zegt de bewindsman.
De Volksgezondheid topman gelooft dat er genoeg ruimte is om te praten. Hij geeft aan dat deze regering zich altijd openstelt om te communiceren. Echter, is praten met het mes op de keel onmogelijk. Hij meent dat wanneer partijen bereid zijn te onderhandelen, de bond de acties wel zal moeten opschorten. “Laten we praten en als we echt niet eruit komen, mag je alles doen. Maar het schijnt gebruik te zijn dat we tegenwoordig heel snel grijpen naar het actiemodel staken”, aldus Ramadhin.
De minister zegt dat in zijn functie als arts, het hem niet duidelijk is hoe ‘staken’ genoemd moet worden. Want in zijn actieve periode als geneesheer, greep men niet zo snel naar staken. Dat is nu wel het geval. De bewindsman vraagt zich af hoe patiënten die de polikliniek bezoeken, moeten omgaan met de actie om artsen die in staking zijn om een loonsverhoging. Ramadhin zegt dat artsen hun optiek naar de dienstverlening moeten wijzigen.
Ongeacht zijn mening, zegt de Volksgezondheidsminister dat hij als minister zijn ondersteuning biedt aan zowel de vereniging als de leiding van de RGD om snel tot een oplossing te komen. “En als dat niet kan dan moeten we als regering een helpende hand bieden”. Ook geeft hij aan dat hij rekent op de individuele verantwoordelijkheid van de artsen. Hij roept ze daarom op om te blijven werken. “Maar natuurlijk als je ontevreden bent over je loon, moet je altijd praten en blijven praten”, legt Ramadhin uit.
Ramadhin is bereid alles er aan te doen om oplossing te vinden. Er is volgens hem al aangegeven wat de mogelijkheden zijn. Echter, is dat niet het salaris dat de artsen wensen. De bewindsman is ervan overtuigd dat het wel goed komt. Maar voor nu roept hij de artsen op om verantwoordelijk te blijven handelen.