Suriname en Guyana hebben twee belangrijke kwesties op de agenda geplaatst voor bilaterale besprekingen; het grensconflict rond het Tigri-gebied en de kwestie van de visvergunningen. Guyana beweert dat Suriname beloofd heeft visvergunningen te verstrekken aan Guyanese vissers, maar deze toezegging zou volgens hen niet zijn nagekomen.
Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), benadrukte echter de Surinaamse standpunten tijdens een ontmoeting op 14 oktober in Guyana. In een vraaggesprek met ABC radio en televisie is hij ingegaan om de inhoud van het overleg in het westelijk gelegen buurland.
Tijdens het jaarlijkse ministeriële overleg binnen het Strategic Dialogue and Cooperation Platform (SDCP), dat plaatsvond in Guyana, besprak Ramdin onder meer het grensconflict en de problemen rondom illegale visserij. Hij verklaarde dat Suriname onmiskenbaar van mening is dat het Tigri-gebied Surinaams grondgebied is. De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken stelde daarentegen dat het gebied aan Guyana toebehoort, waarop Ramdin duidelijk maakte dat Suriname die visie niet deelt. “Ik heb heel nadrukkelijk aangegeven dat Tigri van ons is”, liet de bewindsman doorschemeren.
Ondanks de tegenstellingen benadrukte Ramdin het belang van het vinden van oplossingen. Er is afgesproken dat de nationale grenscommissies van beide landen spoedig bijeenkomen om het proces, dat in 2013 werd opgestart, af te ronden. “Een groot deel van het werk is al voltooid en het eindrapport zal binnenkort aan de ministers van beide landen worden voorgelegd”, aldus Ramdin. Hij gaf ook aan dat beide landen het erover eens zijn zo min mogelijk situaties te creëren die het grensconflict verder kunnen doen escaleren.
Met betrekking tot de visserijsector verklaarde Ramdin dat Suriname kampt met illegale visserij in zijn wateren, een probleem dat inmiddels de aandacht van de Europese Unie heeft getrokken. Dit kan leiden tot sancties, iets wat Suriname wil voorkomen. Om die reden zal Suriname niet zomaar vergunningen verstrekken aan buitenlandse vissers, omdat een verlies van 20-30% van de export naar de EU zeer nadelig zou zijn voor het land. Volgens Ramdin is er nooit een toezegging gedaan voor het verstrekken van visvergunningen aan Guyana.