Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt dat hij alle meningen en kritiek heeft aangehoord over het opzetten van een ambassade in Israël.
Voor wat betreft het standpunt van Suriname die zij heeft ingenomen over het erkennen van de Palestijnse staat op het grondgebied van Israël, is volgens Ramdin niet gewijzigd. “Dat blijft staan zoals het is, er is volgens ons ook niks mis”, benadrukt de BIBIS-minister. Hij geeft aan dat de goede relatie met andere landen zich in deze nog steeds op goede voet bevindt. De minister zegt dat we ook moeten blijven kijken naar de relatie ontwikkelingen tussen de Arabische Staten en Israël en dat deze aan het verbeteren zijn.
Gesprekken voeren
Met het opzetten van een ambassade in Israël zou er ook kritiek geuit zijn in de religieuze sfeer, maar Ramdin heeft duidelijk aangegeven dat in zijn visie “geen plaats is voor religie in onze buitenlandse politiek” en is hij daarvoor niet te vinden”. Hij geeft aan dat hij met de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) en Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) van gedachten zal wisselen over de kwestie van de ambassade in Israël. “We hebben een diversiteit aan culturen hier en religieuze groeperingen, als we daarmee beginnen hebben wij grote problemen, maar we houden rekening met de geopolitieke context van zaken”, zegt Ramdin.
Rapport voor president
Ramdin geeft verder aan dat hij een gedegen rapport zal opstellen voor de president die verder richting zal geven aan het geheel. Hij is dan ook niet ingegaan op vragen van journalisten als de ambassade daadwerkelijk in Jerusalem zal worden opgezet of niet. De buitenlandse minister van Israël, Lapid, maakte eind mei op zijn Twitter bekend dat Suriname mogelijk een ambassade zou opzetten in Jeruzalem en bedankte Suriname uitbundig in zijn Tweet.
Suriname will open an embassy in Israel’s capital, Jerusalem 🇮🇱 🇸🇷
Today, during our meeting in Jerusalem, Surinamese Foreign Minister Albert Ramdin informed me that his country plans to soon open an embassy in Jerusalem.
Dank u wel Suriname!
Thank you Suriname! pic.twitter.com/eIlIYQAxTY— יאיר לפיד – Yair Lapid (@yairlapid) May 30, 2022
Betwist gebied
Het opzetten van een ambassade in Jeruzalem ligt internationaal gevoelig, omdat de status van Jeruzalem omstreden is. In 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverde Israël het oostelijke stadsdeel. Israël beschouwd heel Jeruzalem als Israëlisch grondgebied en wordt gezien als de hoofdstad van het land en volgens de Israëliërs ook ondeelbaar. De Palestijnen daarentegen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.