Advocaat Irvin Kanhai heeft, namens Joel ‘Bordo’ Martinus en Clifton ‘Keppie’ Jongaman, de kantonrechter gewraakt. Volgens de verdediging heeft rechter Maureen Dayala blijk gegeven niet onpartijdig te zijn en schijnbaar zelfs bevooroordeeld te koersen op een veroordeling van de twee mannen.
De wrakingsactie van Kanhai kwam op maandag 17 juli 2023, meteen nadat zijn excepties om de dagvaardingen te vernietigen waren verworpen. ‘Bordo’ en ‘Keppie’ worden samen met Albert G. en de gebroeders Ramesh ‘Rampi’ P. en Prachand ‘Moena’P. verdacht van onder meer overtreding van de Wet Verdovende Middelen en deelneming aan een criminele organisatie.
Kanhai citeerde onder meer het volgende uit de akte van wraking: ‘De Kantonrechter heeft op 17 juli 2023 de bedoelde exceptie verworpen, niet alleen op onjuiste gronden, doch heeft de Kantonrechter opzettelijk en met veronachtzaming van hetgeen op papier is gesteld, althans vermeld in de akte van uitreiking anders gelezen dan geschreven.’
Openbaar Ministerie
Het handelen van een rechter in strijd met de wet is aldus Kanhai voldoende om te twijfelen aan de rechterlijke onpartijdigheid, met als gevolg dat in dit geval de belangen van zijn cliënten kunnen worden geschaad.
De verdediging had de excepties opgeworpen, omdat zij van oordeel is dat het Openbaar Ministerie (OM) een misslag heeft gemaakt bij de uitreiking van de dagvaardingen van ‘Bordo’ en ‘Keppie’. In beide gevallen zou er niet zijn gehandeld zoals de wet voorschrijft. Er wordt vooral gehamerd om het nalaten van de vervolging om de dagvaarding aan te plakken.
In de argumentatie van de rechter om de excepties te verwerpen, is onder meer gesteld dat ‘Bordo’ twee officiële adressen heeft. Op het ene adres werden geen huisgenoten aangetroffen aan wie de dagvaarding kon worden uitgereikt, en op het ander adres heeft zijn zoon geweigerd de schriftelijke oproep te ontvangen. ‘Keppie’ woont volgens het Centraal Bureau voor Burgerzaken op ‘Moengo Tapu’. Er ontbreekt een straatnaam of huisnummer en dit betekent aldus de rechter net zoveel als dat zijn adres niet bekend is. De rechter kan zich terugvinden in de route die het OM heeft gevolgd naar aanleiding van de gegeven omstandigheden.
De verdediging staat echter erop dat de wet heeft voorzien in deze situaties en dat er strikte procedures daarvoor zijn uitgezet. Al protesterende tegen de aanpak van het OM stelt de verdediging in de akte van wraking onder meer het volgende: ‘Zo blijkt dat de dagvaarding, althans uit de akte van uitreiking, blijkt zulks dat aan de griffier is uitgereikt en niet aan de substituut-griffier. Het woord substituut ontbreekt nadrukkelijk. Bovendien blijkt uit geen enkel bescheid uit het dossier dat er sprake is van aanplakking, in elk geval niet voordat de dagvaarding was uitgebracht.’
Kanhai baseert de wraking mede op artikel 10 van de Grondwet waarin staat dat verdachten aanspraak maken op behandeling van hun zaak door een onafhankelijke en onpartijdige rechter.
Wraking
De wet biedt aan partijen in een rechtszaak de mogelijkheid de rechter te wraken als men van oordeel is en de redenen daartoe kan aandragen de rechterlijke onpartijdigheid / objectiviteit in het geding is. Indien blijkt dat de rechter inderdaad niet objectief is, of dat er genoeg redenen zijn om aan te nemen dat hij/zij bevooroordeeld is, kan zo een rechter van de zaak worden gehaald. Wordt de wrakingsactie afgewezen, dan kan de belanghebbende in beroep gaan bij het Hof van Justitie.
Na de indiening van de wraking heeft de rechter de zitting eerst voor enkele ogenblikken geschorst om zich in de raadkamer daarover te buigen. Daarna heeft ze de zaak tegen ‘Bordo’ en ‘Jongaman’ geschorst tot 7 augustus aanstaande. De zaak tegen de overige verdachten wordt op die datum voortgezet. Een politieman, die mede belast was met het onderzoek en als getuige was opgeroepen, moest onverrichter zake terugkeren. Hij zal worden gehoord wanneer de draad in de zaak weer is opgepakt.
Hechtenis van de broers geschorst
De zaak tegen ‘Bordo’ en de andere mannen kwam aan het rollen nadat het onderzoek naar een sinds 2020 vermiste man had geleid tot de vondst van een begraven eenmotorig vliegtuig in Marowijne. Uit politieberichten die in het laatste kwartaal van het vorig jaar zijn uitgebracht, blijkt dat die man mogelijk betrokken was bij het begraven van het vliegtuig. De algemene opvatting is dat de vermiste man niet meer leeft. Alles wijst erop dat er met dat vliegtuig een grote partij drugs naar Suriname is gesmokkeld.
Er werden in het onderzoek drie mannen aangehouden, te weten: Albert G. en de broers Ramesh P. en Prachand P. De hechtenis van de broers is enkele maanden terug geschorst, Albert G. is nog in hechtenis.
‘Bordo’ die als hoofdverdachte wordt gezien in deze zaak is spoorloos verdwenen. Hij werd niet aangetroffen toen de politie in november vorig jaar zijn woningen binnenviel. Het is niet uitgesloten dat hij een tip kreeg. Sindsdien is hij nooit meer in het openbaar gezien. Bordo en Keppie staan sinds december 2022 officieel op de website van Interpol Red Notice.