De regering en de vakbond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) staan op één lijn. Dit zegt bondsvoorzitter Steve Geerlings. Hij merkt op dat er een nieuwe loonreeks in voorbereiding is voor de werknemers.
Het grootste knelpunt bij de personeelsleden was dat zij geen loonaanpassing hadden gekregen, terwijl het niet meer te doen is met de huidige salarissen. Geerlings merkt op dat de gesprekken die vorig week met regeringsvertegenwoordigers zijn gehouden gunstig waren en dat alle arbeiders daarom weer, kort na de aanvang van de staking, aan het werk zijn gegaan.
Geerlings wilde niet ingaan op wat er precies is besproken met de regering. “Dat gaan wij binnenshuis houden. Wij hebben akkoord bereikt met de regering en hebben al twee algemene leden vergaderingen belegd met de regering. Wij hebben de mensen geïnformeerd. Intussen is het heel beraad dan opgeheven en dan is het weer hard werken voor het bedrijf en de samenleving.”
Geerlings geeft aan dat het personeel voor nu dik tevreden is. Er is een stappenplan in de maak. Bij de alv’s die in Paramaribo en Nickerie zijn gehouden, is dit bepaald. Het plan is dan ook goedgekeurd. Nu lopen de onderhandelingen om zaken gedaan te krijgen. De voorzitter geeft aan dat maar één persoon tijdens de alv tegen het besluit was.
Het personeel van de EBS had eerder deze maand het werk neergelegd. De autoriteiten hadden enkele uren daarna hebben meteen een reactie gegeven en daarom om een onderhoud gevraagd. De security afdeling en de storingsdienst hadden dispensatie tijdens de staking. De storingsdienst rukte alleen uit bij brand en aanrijdingen.
Geerlings merkte op dat de vakorganisatie van mening is dat de politiek niet zoveel moet bemoeien met interne aangelegenheden. Hij zei eerder ook dat er rekening gehouden moet worden met het feit dat de organisatie onnodig in de publiciteit komt vanwege malversaties en dat dat vragen doet opkomen bij het personeel die onbeantwoord blijven.
“Het is niet smakelijk dat het personeel behoorlijk hard werkt om aan het einde van de maand een tegemoetkoming te zien dat veel minder is in vergelijking is met andere grote staatsbedrijven”, legde hij voor