Na vijf maanden intensieve gesprekken zijn de regering en Ravaksur plus vakbonden tot een overeenstemming gekomen over de randvoorwaarden die tot een betere tariefstelling van de energietarieven moet leiden. Dat meldt de regering in haar berichtgeving.
De regering was weer in overleg met de vakbonden over het mogelijk opnieuw berekenen van de energietarieven. Deze randvoorwaarden zullen ervoor zorgen dat de tarieven voor de komende maand enigszins verlaagd zullen zijn. De tarieven zullen elke maand op basis van de drie belangrijkste factoren, namelijk de wisselkoers, de brandstofprijs en de energiemix, worden bijgesteld. Verder is met de vakbonden afgesproken dat de samenleving op maandag 16 september 2024 tijdens een gezamenlijke persconferentie geïnformeerd zal worden over de verschillende tariefgroepen.
Verder benadrukt de regering dat president, Chandrikapersad Santokhi in het kader van goed bestuur te allen tijde in dialoog blijft om tot gezamenlijke oplossingen te komen voor de uitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd. Twee weken geleden maakte de president reeds bekend dat aangepaste tarieven voor stroom in zicht waren en dat de vakbonden en de regering heel dichtbij zijn om tot een overeenstemming te komen. Met de nieuwe randvoorwaarden moeten er nu nieuwe energietarieven berekend worden.
De president heeft de afgelopen vijf maanden intensieve gesprekken gevoerd en op woensdag 11 september 2024 extra intensieve gesprekken met zijn deskundigen om de tarieven zo betaalbaar mogelijk te maken voor de samenleving, terwijl het bedrijf in het kader van goed bestuur zelfstandig operationeel kan blijven. De president wenst zijn dank uit te spreken aan de deskundigen van de regering en de vakbonden voor het wederzijds respect dat tussen beide groepen is ontstaan. De president heeft tenslotte aangegeven dat er een identificatieproces plaatsvindt van toekomstige issues die besproken moeten worden en is er overeenstemming dat er op reguliere basis goed gestructureerde overleggen zullen plaatsvinden.
Aanwezig tijdens de gesprekken waren de ministers van Buitenlandse Zaken, Internationaal Business en Internationale Samenwerking, Binnenlandse Zaken, Justitie en Politie, tevens ad interim Natuurlijke Hulpbronnen en Financiën en Planning, de Technisch Directeur de heer Eijndhoven, deskundigen van de regering en Ravaksur Plus, vertegenwoordigd door de voorzitters de heer Snijders (Moederbond), de heer Zunder (PWO), de heer Miskin (CLO), de heer Berenstein (C-47), de heer Nerkust (FOLS), mevrouw Mangre (BVL/ALS) en de deskundigen, vertegenwoordigd door de heren Ameerali, Dwarka, Neus en Yang. Tijdens deze ontmoeting zijn de partijen tot een overeenstemming gekomen over betaalbare energietarieven voor de samenleving, op verzoek van de vakbonden.
In maart eerder dit jaar maakte de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, bekend dat ze de energietarieven geleidelijk aan zullen verhogen. Als onderdeel van het IMF-programma moet de regering de subsidies afbouwen om zo haar uitgaven terug te dringen. De eerste verhoging in maart was rond de 40 procent. In mei was er een verhoging van 7 procent op het oud tarief bij gekomen. Zo zijn er om de twee maanden elke keer 7 procent bijgevoegd. Tot december zal dan de totale verhoging dan rond de 61 procent liggen. De regering heeft aangegeven dat met het terugbrengen van de subsidies zij SRD 2.5 miljard moeten besparen. Echter is gebleken dat zij niet het gewenste effect hebben gekregen en is er door de regering juist meer uitgegeven aan stroom.
Dit is volgens hen te wijten aan de droge periode waar er veel meer geld uitgegeven moest worden aan thermische energie. Door de extreme droogte is het waterniveau in ons stuwmeer gedaald, wat heeft gezorgd voor een aangepaste energieopwekking middels hydro-energie. IMF heeft kritische kanttekeningen geplaatst voor de regering met deze extra uitgaven. Anastacia Guscina, teamleider van IMF voor de reviews in Suriname, heeft tijdens de vijfde review duidelijk aangegeven dat wachten op de regen geen beleid is. Hiermee geeft de IMF-topvrouw duidelijk aan dat de regering beter beleid gaat moeten maken op de energietarieven en rekening moet houden met klimaateffecten.