Alhoewel de regering met het afbouwen van subsidies meer armslag heeft gekregen in haar begroting, kampt ze toch met financiële uitdagingen. “Het is elke dag passen en meten”, merkt de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, op.
De bewindsman geeft aan dat de regering heel wat leningen en kosten die worden gemaakt, betaalt. “Een groot deel van de betalingen gaan voor deze maand naar onvoorziene leningen. Dat is USD 30 miljoen extra dat wordt betaald.” Bij deze betalingen zijn onder andere de schuld van de aannemer die het campusgebouw van ADEK moet afbouwen, dat is volgens Raghoebarsing een schuld van rond de USD 7,5 miljoen. Veel van deze betalingen stonden nergens geregistreerd. “Van de IMF-middelen krijgen we USD 32 miljoen, waaruit de onvoorziene kosten worden betaald.”
Een andere kostenpost die bij komt kijken is de betaling aan EBS voor het verbruiken van thermische energie. Bij het verwekken van thermische energie wordt er brandstof verbruikt. Met de aanhoudende droogte en lage waterstanden in het stuwmeer moet EBS meer brandstof verbruiken om elektriciteit op te wekken. In februari maakte de SPCS, die het beheer over de Afobakkastuwdam heeft, bekend dat de opwekcapaciteit van 140 megawatt naar 90 megawatt is teruggebracht doordat het water in ons Stuwmeer laag ligt. Dat is onder andere ook de reden waarom de regering oproept tot zuinig verbruiken van elektriciteit. “Ons verbruik is de komende periode met 11 procent toegenomen. Dat wil zeggen dat men meer airco’s en andere zaken aan heeft staan”, zegt Raghoebarsing.
De inkomsten van de regering moeten omhoog. Voor de minister van Financiën en Planning moet er nog bezuiniging plaatsvinden op de ambtenarij en moeten de douane-inkomsten naar SRD 1 miljard per week gaan. “Dit moet echt gehaald worden.” Met het aanpakken van de douane-inkomsten en verder bezuinigen bij de ambtenarij, hoopt de regering nog meer armslag in haar begroting te creëren.