De vakbeweging is nog steeds niet eens met de aangekondigde energietarieven van de regering. De vakbeweging is van mening dat tarieven efficiënter berekend kunnen worden. “De tarieven moeten op een correcte manier worden vastgesteld. Als leidraad hebben wij het rapport gebruikt van de energietarieven commissie”, zegt Robby Berenstein van C-47.
In gesprek met ABC geeft Berenstein aan dat de samengebundelde vakbonden een brief hebben gericht naar de regering waar zij hun misnoegen over de energietarieven hebben geuit. In de brief is er een duidelijk ultimatum vastgesteld. Een van deze zaken is het terugdraaien van de energietarieven. Deze moeten naar inziens van de vakbonden binnen twee weken gebeuren. Verder geeft Berenstein aan dat er duidelijkheid moet komen voor het vaststellen van efficiëntere tarieven.
“Wij verduidelijken dat we niet tegen tariefsverhoging zijn, maar de maatregelen die genomen moeten worden om de efficiëntie tot stand te brengen om te komen tot de juiste energietarieven.” Volgens Berenstein weigert de regering deze maatregelen voor efficiëntere bedrijfsvoering door te voeren, omdat de maatregelen te maken hebben met de manier waarop Staatsolie als bedrijf omgaat met de tarifering van de brandstof aan SPCS en EBS. “Het heeft te maken met een grote schuld aan staatsbedrijven van overheidsinstellingen aan EBS die men weigert te betalen aan EBS. De consument moet hiervoor opdraaien”, merkt Berenstein op.
De vakbondsman gaf aan dat hij tijdens gesprekken met de tarievencommissie en de minister toen eens was met de bevindingen van de commissie. Echter, bij het nemen van een besluit, is daar weinig van de bevindingen te merken. In de brief hebben de vakbonden aangegeven dat het vaststellen van de nieuwe energietarieven tegen de democratische regels is samengesteld.
Berenstein legt uit dat er een wet is die regelt hoe de energietarieven tot stand moeten komen. Dat heeft allemaal te maken met de bevoegdheden van de Energie Autoriteit Suriname (EAS). “We zijn ook bezig te kijken hoe dat juridisch zit, want volgens de wet moet de EAS de tarieven vaststellen. Wij gaan na als de procedures correct zijn verlopen”, geeft Berenstein aan en hoopt binnenkort meer hierop in te gaan. “We zijn ervan overtuigd dat wij met een rechtvaardige strijd bezig zijn”, aldus Berenstein.