President Chan Santokhi heeft zijn vertrouwen uitgesproken in het digitaliseringsproces van de overheid. Hij merkte op dat de regering goed op weg is met de invoering van de digitale overlijdensakte, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met het Information Systems for Health (IS4H) team.
Deze digitalisering heeft als doel kwalitatieve en gestandaardiseerde data te genereren, wat de dienstverlening aan burgers zal verbeteren. In zijn toespraak benadrukte president Santokhi de waarde van het programma, mits het systeem integer en professioneel is en voldoet aan de wet op elektronische data. “Het systeem moet juridisch gedekt zijn”, zei hij. Het staatshoofd benadrukte dat de regering zich inzet voor een digitale overheid die alle sectoren omvat. Het beleid is gericht op het digitaliseren en transparant maken van de totale overheid en overheidsdiensten om efficiëntere en effectievere dienstverlening aan de samenleving te bieden.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die samen met de directeuren Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid en Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken (Biza) aanwezig was bij de lancering, legde uit dat momenteel de registratie van een overleden persoon nog via een papieren overlijdensakte-systeem verloopt, dat in de jaren 60 is ontwikkeld. Deze papieren documenten worden naar de burgerlijke stand gestuurd voor administratieve verwerking, maar fouten bij het invullen van de formulieren hebben geleid tot onbetrouwbare informatie. Met de nieuwe digitale oplossing kan de arts via een applicatie op zijn telefoon de overlijdensakte invullen. Er zal een overgangsperiode zijn voor het verwerken van de data, waarna vanaf 1 januari 2025 het gehele proces digitaal zal verlopen.
Minister Ramadhin accentueerde dat de gedigitaliseerde overlijdensakte het eerste onderdeel is dat binnen het IS4H-project wordt geïmplementeerd en een belangrijke mijlpaal vertegenwoordigt. De gegevens worden opgeslagen in het Health Information Exchange Platform (HIEP) en beschikbaar gesteld aan het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), wat hun rapportage-vermogen zal verbeteren. “Dit is een belangrijke stap in ons volksgezondheids openbaar systeem.” Het doel is ook om de dienstverlening aan de burger te versterken door de koppeling met het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), waardoor inzage in demografische gegevens en overlijdensdata mogelijk wordt.