De RGD-artsen hebben nog steeds geen salaris ontvangen. De Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) heeft vrijdagochtend een ALV gehouden om de volgende stappen die ondernomen moeten worden te bespreken. De kans is groot dat de artsen overgaan tot acties. “We zijn toch ook mensen? We hebben geen vetpot met geld die oneindig is”, zegt een arts tijdens de ALV.
De VRA had beslag gelegd op de rekeningen van RGD omdat zij na 8 maanden lang hebben gewacht op de RGD om uitvoering te geven aan een vonnis dat de rechtbank vorig jaar november heeft toegewezen. De zaak draaide om achterstallige betalingen van de CAO-overeenkomsten van 2021. De RGD zou achterstallige betalingen moeten doen in verband met afspraken die destijds zijn overeengekomen in de CAO. Ook de vergoedingen voor de begeleiding van covidpatiënten is nog niet uitgekeerd aan de artsen van de RGD. Het betalen van de covidvergoeding stond buiten de CAO-onderhandelingen.
Het bestuur heeft sinds dinsdag aangegeven dat er bereidheid was om de beslaglegging op de rekeningen van de RGD op te heffen omdat zij een akkoord zouden hebben bereikt op drie punten die uitbetaald zouden worden. Over de twee overige punten heeft de RGD aan de VRA gevraagd om opnieuw bewijsmateriaal te leveren. De artsen waren daar toe bereid, echter is vanuit de RGD het akkoord nog niet getekend. “Vanuit de VRA zijn wij akkoord gegaan en we hebben dus al getekend, maar noch de directie nog de advocaat van RGD hebben van zich laten horen”, zegt Bobby Ramautar voorzitter van de VRA.
Vooralsnog neemt de VRA aan afwachtende houding, maar zal niet schromen om over te gaan tot drastische maatregelen. “We overwegen echt om alles plat te leggen en geen dispensaties te geven”, zegt Ramautar. De VRA-leden waren duidelijk richting het bestuur dat als de RGD in deze blijft aan houden zij over moeten gaan tot stopzetten van de werkzaamheden. “We hebben ook kinderen om te verzorgen. Mijn autotank staat bijna op leeg, door goodwill en hulp van mijn familie kan ik nog naar de poli, maar ik ga dit niet meer kunnen volhouden”, zegt een arts gefrustreerd door de houding van zijn werkgever. De artsen hebben duidelijk gemaakt dat zij meer dan goodwill hebben getoond en de werkgever in deze meer dan genoeg ruimte gegeven om uitvoering te geven aan het vonnis van vorig jaar. “We hebben die goodwill getoond waarom kan het dan niet omgekeerd”, zegt Roshnie Rampadarath, secretaris van de VRA.
Volgens de artsen wordt er een vertekend beeld gegeven over de RGD artsen. “We weten dat men zegt dat die artsen alleen naar geld zoeken, maar we zijn toch ook mensen? We hebben toch ook recht op een goed bestaan?” Hoewel de artsen geen geld hebben gekregen zijn enkelen toch aan het werk. “Andere collega’s zijn aan het werk hoewel zij geen salarissen hebben gehad. Maar hoe lang gaan ze dat volhouden”, zegt Rampadarath. De artsen geven de RGD tot vandaag (vrijdag) nog de ruimte om de salarissen in orde te maken. Daarna maken ze definitief bekend of zij het werk helemaal zullen platleggen of niet.