“Het lijkt alsof de acties uitgelokt worden, want er is nog steeds niet gereageerd op onze mailtjes”, zegt voorzitter Bobby Ramautar van de Vereniging Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA).
De vereniging heeft sinds april een concept arbeidsovereenkomst over het jaar 2023 ingediend, maar er is nog steeds geen overeenkomst bereikt. Hierdoor zijn de artsen ontevreden, waardoor er prikacties worden gevoerd. Er worden geen middag- en weekend poli’s gedraaid.
Ramautar zegt dat zolang de onderhandelingen niet hervat worden, de prikactie voortgezet zal worden. Hij sluit een totale werkneerlegging niet uit. “Als we morgen niets horen, dan zal er wederom geen middagpoli gedraaid worden en in het weekend zal er sowieso geen poli zijn.”
De bondsvoorzitter heeft gevraagd om de onderhandelingen zo snel mogelijk af te ronden, zodat de artsen zekerheid hebben. Hij geeft verder aan dat volgens de WHO-standaarden op een poli, een arts ongeveer 1500 patiënten mag behandelen, maar in Suriname is dit aantal twee tot drie maal hoger. “Waarom moet men dan schromen om ons een extra vergoeding te geven?”, vraagt hij zich af.
Hij stelt dat er zoveel geld vrijgemaakt wordt om gebouwen, markten en bruggen te bouwen, dan waarom kan er geen geld vrijgemaakt worden voor de artsen. Elk jaar is het hetzelfde verhaal, waarbij de arbeidsovereenkomsten worden getekend en de gelden dan met TWK uitbetaald worden. Er wordt dan heel veel belasting ingehouden en het geld is dan ook gedevalueerd. “We willen dit niet meer hebben.”
Hij weet dat door de prikacties de samenleving gedupeerd wordt, maar de artsen kunnen niets doen. “Alleen middels acties kunnen we zaken afdwingen, want anders zal er niet geluisterd worden naar ons.”