Richano Santokhi zou geen toestemming hebben gekregen om een interview af te staan aan een Nederlands radiostation, Radio Awaaz. Dat zegt de minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerkingen, Albert Ramdin in een algemeen statement naar de media.
De zoon van de president zou geen gehoor hebben gegeven aan de waarschuwing van het ministerie en is per heden besloten om hem op non-actief te zetten, geeft de bewindsman aan. “Wij zullen hem vragen om zich te verweren binnen twee dagen, wat een goed bestuurlijk gebruik is. Daarna zullen wij besluiten wat er zal gebeuren.” De uitspraken die zijn gedaan door Richano zijn buiten de werktaak en zijn onacceptabel. “Hij wordt vandaag nog op non-actief geplaatst.”
De zoon van Santokhi zou verregaande uitspraken hebben gedaan tijdens de uitzending over de president. Hij gaf aan dat zijn vader onbetrouwbaar is en dat hij de procureur-generaal van het Openbaar Ministerie instrueert om zaken af te handelen. De BIBIS-minister zegt dat de regering sinds gisteren op de hoogte was van het gesprek en heeft de zoon van Santokhi een verbod opgelegd om het gesprek af te staan. “Wij hebben hem gisteren een schrijven gestuurd waarbij wij hem duidelijk hebben gemaakt dat, indien hij dit interview zonder toestemming van de chef te post Miami zou voortzetten, hij in strijd handelt met de personeelswet”, zegt Ramdin.
In het gesprek zegt Santokhi dat hij niet meer werkt voor het consulaat, maar een privébedrijf. Ramdin zegt echter dat hij nog onderdeel is van het ambtenarenkorps. “Richano Santokhi is in dienst bij het consulaat in Miami als consulair medewerker en dus onderdeel van het ambtenarenkorps op het ministerie van Bibis. Hij is geen diplomaat”, verduidelijkt Ramdhin. Richano had volgens de bewindsman ook geen toestemming om het interview af te staan, omdat hij de procedure niet had gevolgd. “We staan niet toe dat zaken van de staat Suriname op dat niveau verwoord worden.”
Ramdin zegt verder dat het handelen van Richano niet alleen in strijd is met de personeelswet, maar ook met de gedragscode die hij zou hebben getekend voordat hij gedetacheerd werd naar Miami. “De gedragscode die er is, reikt ook in het privéleven, het geldt niet alleen voor het zakelijke, maar geeft duidelijk aan hoe een medewerker van het consulaat zich moet etaleren als vertegenwoordiger van Suriname in het buitenland.”