“De minister beweerde enkele weken terug dat bijna 50 procent van de rijstvelden bevloeid waren en nu moet het meer zijn, maar de rijstvelden zeggen iets anders en de rijstboeren zeggen iets anders”, zei DNA-lid Niesha Jhakry donderdag in het parlement.
Jhakry haalde aan dat de boeren het nu bijzonder moeilijk hebben en vroeg aan minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij of de arealen wel bevloeid zullen worden. “Hoeveel procent van de arealen zijn al bevloeid? En hoeveel zijn al beplant?” “Nog twee weken dan is het inzaaiseizoen afgesloten, wat is het beleid van het ministerie?”
Voorzitter Harinandan Oemraw van Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) zei eerder in gesprek met Key News Suriname dat tot nu toe slechts 500 hectare gezaaid is met padie. “Tegen deze tijd moesten we al 12.000 tot 13.000 hectare padie gezaaid hebben, maar vanwege een gebrek aan water is er slechts 500 hectare gezaaid tot nu toe.” Het heeft de afgelopen weken flink geregend in Paramaribo en de omliggende gebieden, maar niet in Nickerie. “Het heeft wel geregend de afgelopen tijden, maar dat is niet voldoende om de padie te zaaien.” Hij meent dat van de 500 hectare, dat tot nu toe geplant is, 100 hectare droog ligt. “Er is gewoon geen water voor de arealen.”
De pompen van pompgemaal Wakay zijn nog steeds niet gerepareerd, terwijl slechts een pomp van pompgemaal Wageningen operationeel is. “Ook deze pomp werkt niet optimaal.” De boeren, die het kunnen permitteren, zetten nu zelf waterpompen in om de arealen te bevloeien, maar hierdoor worden de boeren extra in de kosten gejaagd vanwege de hoge prijs van brandstof.
De associatie had al maanden terug de leiding van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij geattendeerd om zo spoedig mogelijk naar oplossingen te zoeken voor de waterproblematiek. “Maar het ministerie heeft letterlijk niets gedaan.” De voorzitter meent dat het ministerie probeert bepaalde kanalen op te halen, zodat het kanaalwater geloosd kan worden naar de arealen, maar dit zal niet voldoende zijn.