Stichting RUMAS heeft 24 jongeren bekroond met een certificaat voor het succesvol afronden van het voortraject van het rehabilitatieproject ‘A Tru Wroko Opo’. De uitreiking vond donderdag 10 juli plaats op het RUMAS-centrum aan de Amaliaweg in De Boerbuiten.
Tijdens de ceremonie spraken onder anderen Emmy Hart, directeur van Stichting RUMAS, Madhoeri Moenesar, onderdirecteur van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), en Robby Holband, directeur bij Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC). Zij benadrukten het belang van samenwerking en begeleiding in de aanpak van jeugdproblematiek in Suriname.
Kansen voor jongeren in een kwetsbare positie
Stichting RUMAS – opgericht in 2009 – richt zich op de begeleiding van risicojongeren, voortijdige schoolverlaters en ex-gedetineerden. In de afgelopen jaren zijn meer dan dertig groepen succesvol begeleid. Door economische omstandigheden lagen de activiteiten tijdelijk stil, maar dankzij steun van het Kabinet van de President is het werk recent hervat.
Het project “A Tru Wroko Opo” richt zich specifiek op jongeren tussen 17 en 25 jaar zonder afgeronde schoolopleiding of in een kwetsbare situatie. Van de 45 aanmeldingen werden 24 jongeren geselecteerd voor deelname. Zij doorliepen een intensief attitudevormingskamp van zeven dagen in Bosbivak Zanderij – zonder comfort, afleiding of mobiele telefoon. “Alleen jezelf, het team en de uitdaging om te groeien”, aldus Hart.
Meer dan gedrag: bouwen aan zelfvertrouwen
Tijdens het kamp werden thema’s behandeld zoals leiderschap, overleving, tolerantie, seksualiteit en drugs. Volgens Hart is het doel niet alleen gedragsverandering, maar vooral het versterken van het zelfbeeld. “Deze jongens willen het liefst morgen al werken, maar wij zeggen: begin bij jezelf. Ken je sterktes, ontwikkel je houding – dán kun je duurzaam slagen”.
Praktijkmodules en levensvaardigheden
Na het kamp volgen trainingen in basis- en praktijkvaardigheden zoals bouwen, lassen, tuinbouw en elektriciteit. Ook nemen deelnemers deel aan het AGANAR-programma, dat jongeren leert omgaan met sociale situaties, keuzes maken en positief denken over hun toekomst.
De uitgereikte certificaten markeren de afronding van het eerste traject. In augustus ontvangen de jongeren hun officiële eindcertificaat. “Maar deze stap is even belangrijk”, besluit Hart. “Het is een erkenning van hun inzet, veerkracht en potentie. En dat vieren we vandaag”.