Suriname staat aan de vooravond van een belangrijke mijlpaal in zijn energieontwikkeling. Het land kan al in 2031 zijn eerste zelfstandige gasproject realiseren, dankzij de inspanningen bij Blok 52, beheerd door Petronas. Een recente 10-jarige belastingvrijstelling, vastgelegd in een letter of agreement (LoA) van de Surinaamse overheid, speelt een cruciale rol in het stimuleren van de ontwikkeling van gasreserves.
Volgens Rystad Energy is deze belastingvrijstelling essentieel voor het evalueren van de haalbaarheid van gasproductie in Suriname. “Ondersteund door lopende beoordelingsinspanningen is deze LoA cruciaal voor het evalueren van de haalbaarheid van gasproductie, wat mogelijk de vroegste aardgasproductie van Suriname tegen 2031 faciliteert”, aldus Rystad Energy in een rapport van 24
In Blok 52 zijn drie significante ontdekkingen gedaan die het potentieel van dit gebied benadrukken. De meest recente ontdekking vond plaats op 15 mei bij de Fusaea-1 put, gelegen 170 kilometer van de Roystonea-1 put. Samen bevatten deze twee putten naar schatting 400 miljoen vaten olie volgens internationaal adviesbureau Wood Mackenzie.
Een andere belangrijke ontdekking is de Sloanea-1 put. Petronas begon in april met het boren van de Sloanea-2 beoordelingsput, waarvan de resultaten bepalend zullen zijn voor de commerciële haalbaarheid van een gasveld in dit gebied.De LoA schetst een uitgebreid kader voor de ontwikkeling van gasreserves in Blok 52, inclusief de mogelijkheid om een ‘gas addendum’ toe te voegen aan het productieaandeelcontract uit 2013. Dit addendum zal de basis vormen voor verdere onderhandelingen en ontwikkelingen.
Petronas heeft ook de mogelijkheid van een drijvend vloeibaar aardgas (FLNG) project genoemd. FLNG-projecten winnen gas uit een drijvend productieplatform, maken het vloeibaar en slaan het op voor transport in gastankers, wat een efficiënte oplossing biedt voor offshore-gasvelden. Blok 52, met een oppervlakte van 4.749 vierkante kilometer, ligt ten noorden van de kust van Paramaribo in het Guyana-Suriname bekken.
De succesvolle olie-exploraties door ExxonMobil aan de Guyananese kant van het bekken hebben een belangrijke invloed gehad op de exploratieactiviteiten voor de kust van Suriname. ExxonMobil heeft tot nu toe meer dan 11 miljard vaten olie-equivalent gevonden in het Stabroek Blok en produceert momenteel meer dan 600.000 vaten olie per dag. Petronas Suriname E&P is de operator van Blok 52 met een deelnemingsbelang van 50%. ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. bezit de overige 50%. Deze samenwerking tussen twee van ‘s werelds grootste energiebedrijven belooft de energieontwikkeling van Suriname en de bredere regio te bevorderen.