Kenrick SahadeoKenrick Sahadeo heeft zijn deelname aan de Caribische wielrenkampioenschappen in de Dominicaanse Republiek volgens planning afgesloten. Hij had als doel de ontmoeting af te maken. “Ik ben in de tweede groep gefinisht”, zegt Sahadeo. De Surinaamse wielrijder had graag met de eerste groep in het peleton willen eindigen, maar werd losgereden. Sahadeo is zich echter ervan bewust dat de gap met de besten uit het Caribisch gebied groot is. Het was verder zijn eerste deelname aan het regionaal evenement.
Zoals verwacht waren er voldoende leermomenten voor de tijdrit kampioen van Suriname. Hij merkt op dat hij meer naar voren moest rijden en tijdig moest drinken om ervoor te zorgen dat het lichaam goed hydrateert. “Dat heeft te maken met onervarenheid”, geeft hij toe. Gedurende ontmoeting was het een uitdaging om water te nemen, “want het ging zo hard.”
Het parcours, dat een totale afstand van 130 km bedroeg, was vlak en niet zwaar. “Ze reden hard en het leek wel alsof een bromfiets voor je rijdt”, schets Sahadeo het niveau van de tegenstanders. “Het zijn fulltime wielrenners.”
Sahadeo benadrukt dat hij en overige lokale wielrenners trainen wanneer het hen goed uitkomt. “Ik kan soms niet elke dag trainen dus dat ik alleen ben gefinisht is voor mij een prestatie. Het geeft mij hoop dat ik volgend jaar weer kan meedoen.” Echter zijn persoonlijke ontwikkeling zal afhangen van financiële steun. Sahadeo neemt voorlopig een pauze.
Earl van Wilgen, voorzitter Surinaamse Wielren Unie (SWU), was ingenomen met de prestatie van de Surinaamse wielrijder. “Wij wisten dat het Caribisch niveau veel gestegen is.” Volgens het bestuurslid heeft Sahadeo redelijk gereden. Echter is gebleken dat de Surinaamse wielrijder wedstrijdintensiteit en ervaring ontbrak. “Dus dat heeft ook een beetje een rol gespeeld”, beaamt Van Wilgen. Lokaal worden er te weinig wedstrijden gereden en is het niveau laag. Aan het niveau van de lokale wielrenners schort het volgens van Wilgen aan alles. “We denken en werken niet op het niveau van de professionals.”
Van Wilgen benadrukt dat het niveau alleen omhoog kan doordat er geld in gestopt wordt om zodoende wielrenners de gelegenheid te geven stage te draaien in het buitenland en zich zo verder te ontwikkelen. Hoe de SWU denkt te komen aan financiële middelen is voor nu onduidelijk. “Het hangt er van af wat wij krijgen. Wij kijken daarom uit naar het nieuw jaar met een nieuwe sponsor. Op de overheid hebben wij geen hoop”, licht van Wilgen een tipje van de sluier.
De SWU-topman meent dat overall weinigen geloof hebben in de sport in Suriname. “Er zijn zo weinig kansen”, benadrukt hij. De SWU-baas zegt verder dat zijn organisatie blijft proberen, “en wij zullen steeds individuen de kans geven. Zodra wij economisch niet beter worden zal weinig gebeuren.” Er zou een beroep op vrienden in het buitenland gedaan kunnen worden, “maar dan komt geld weer aan de orde.” Zijn organisatie heeft daarom als missie te werken aan breedtegroei, “omdat wij daaruit misschien weer nieuwe renners kunnen vinden.”
Overall eindigde Sahadeo als 34e van de 63 renners die aan de start verschenen. Edwin Nubul (Martinique) won het evenement. Jeremy Deloumeaux en Taino Caillianu (beiden Guadeloupe) completeerden de top drie.