Nadat de ondervoorzitter van de Algemene Bond Personeel Binnenlandse Zaken in de media zaken heeft onthuld die zich afspelen op het ministerie, moesten leden van het bestuur dit ontgelden middels geblokkeerde salarissen als rancune maatregel. Dat meldt de bond in een schrijven.
“Er is vanuit de leiding een memo gestuurd naar het hoofd van Personeelszaken om specifieke personen hun salaris stop te zetten en zijn er instructies gegeven om geen werkgeversverklaringen op te maken voor bestuursleden. De wet op vakverenigingen en conventies, zoals de International Labour Organisation, verbieden rancune tegen bestuursleden van de vakbond, maar kennelijk snapt de leiding niets hiervan”, geeft de bond gebelgd aan.
De Algemene Bond Personeel Binnenlandse Zaken heeft de afgelopen maanden verschillende ambtenaren mogen aanhoren over het rancuneus en bijna dictatoriaal beleid dat wordt gevoerd op het ministerie van Binnenlandse Zaken, van onterechte salaris stopzettingen tot pure pesterij.
De bond is van mening dat de leiding van het ministerie wet- en regelgeving toepast wanneer zij dat maar goed vinden en vertrappen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur zonder pardon, stelt de bond duidelijk.
“Als er vragen worden gesteld over de maatregelen die zijn genomen tegen ambtenaren is het meer praten tot een muur en blijft de ambtenaar machteloos tegen de leiding. Dit gedrag doet de vakbond denken aan een extreemrechtse leider die geen tegenspraak duldt.”
Een van de bestuursleden moest vanwege medische redenen met haar kind afreizen naar het buitenland voor behandeling. Terwijl zij zich zorgen maakt over de gezondheid van haar kind, heeft de leiding van het ministerie het gepresteerd om haar salaris stop te zetten, omdat zij deel uitmaakt van het bestuur. “Hoe onmenselijk kan je nog zijn”, stelt de bond duidelijk.
Nu de president de minister reeds heeft gevraagd om verantwoording af te leggen hoopt de vakbond dat zijn besluit één zal zijn die ervoor zal zorgen dat de rust terugkeert op het ministerie.” Een slechte economische conjunctuur gaat gewoonlijk samen met een afnemende gelijkheid in kansen en vergroot voor meer mensen de discrepantie tussen hun feitelijke situatie en de democratische gelijkheidsidealen en rechtvaardigheidsbeginselen”, aldus de bond.