Voorzitter Michael Sallons van de Werknemers Organisatie Openbare Werken (WOOW) gaat door met acties voor uitbetaling van veiligheidsschoeisel en verstrekking van adequate veiligheidsschoenen, degelijke dito hoofddeksels en andere navenante attributen. Sallons zegt dat hij niet onder de indruk is van de druk die minister Riad Nurmohamed uitoefent op de vakbonden. De minister kondigde eerder dit jaar aan dat hij ‘no work no pay’ maatregelen zou toepassen voor arbeiders die in beraad zijn.
Sallons zegt dat arbeiders recentelijk ook zijn aangeschreven om zich te verweren voor acties die zij twee weken geleden hebben gevoerd voor de ingang van de vuilstortplaats te Ornamibo. “De minister wil de vakbeweging uitschakelen”, voert Sallons aan in een voicebericht die hij door heeft gestuurd naar journalisten.
Verlof
In een schrijven van de WOOW staat vermeld dat ambtenaren van het ministerie van Openbare Werken vernemen dat hun collega’s, van onder andere directoraten op Openbare Werken verplicht zijn om bij opname van verlofdagen vooraf toestemming te krijgen. “Ook is het hun een gruwel dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn, omdat de posten al door anderen ingevuld worden, een kleine uitzondering daargelaten.”aldus Sallons in het schrijven.
Geen rechten
Sallons stelt dat Nurmohamed rancuneus handelt met de getroffen maatregelen. “Hebben vakbonden geen rechten meer. Het kan niet zo doorgaan. Den man o klari a wrokoman so fasi”. De voorzitter roept alle vakbonden op om zich te bundelen tegen onderdrukking van vakbonden. “Wat gaat er gebeuren als mensen doorgaan met deze handelwijze. Waar gaat dit alles naartoe. Andere vakbonden wachten nog, maar dit moeten wij stoppen. Mensen kunnen niet aangezegd worden zich te verweren omdat zij hebben vergadert”. Sallons zegt dat er een massale oproep zal volgen om met alle vakorganisaties te strijden tegen onrecht bij alle ambtenaren. Hij stelt dat als het gedrag van de OW minister getolereerd wordt het niet rooskleurig zal uitzien voor de ambtenarij.
Sallons is eerder deze maand aangevallen door agenten van het politiebureau Houttuin bij het protest te Ornamibo. Deze agenten zouden zich niet gelegitimeerd hebben. Ook zouden leden van het bestuur van WOOW zijn aangevallen en bedreigd. De groep die aangifte wilde doen bij de afdeling Onderzoek Politionele Zaken van het Korps Politie Suriname kon de aanklacht niet indienen om onduidelijke redenen.