Procureur-generaal Garcia Paragsingh zegt dat de samenleving zich waakzaam moet opstellen en zich moet uitspreken wanneer de onafhankelijkheid van de rechtspraak in gevaar dreigt te komen.
Ze stelt dat het een taak is van de totale samenleving. Ze sprak gisteren tijdens een congres in Assuria High Rise ter gelegenheid van 155 jaar rechtspraak in Suriname met als thema “rechtspraak toen, nu en de toekomst.” De pg zegt dat er ook stilgestaan moet worden bij het feit dat de rechtspraak de normen van de samenleving versterkt. De jurist benadrukt dat de rechtspraak ervoor moet zorgen dat de samenleving een optimale beleving heeft van de rechtsstaat.
Paragsingh merkt verder op dat de rechtspraak veel functies en uitdagingen heeft. Ze benadrukt dat er desondanks gewerkt moet worden aan evaluatie en verbetering van het systeem. Er zijn meer dan 10 inleidingen gehouden over de handhaving van de rechtspraak vanaf vroeger in Suriname. Uit verschillende invalshoeken hebben de inleiders hun visie gegeven en verbeterpunten aangedragen. President Chandrikapersad Santokhi zei bij de opening van het congres dat het paleis van Justitie waarover jarenlang gepraat wordt er uiteindelijk zal komen.
Met het congres heeft het Hof inzicht in hoe de samenleving denkt over het werken van de rechtspraak en welke stappen noodzakelijk zijn om het instituut dichter bij de samenleving te brengen. De nadruk werd gisteren ook gelegd op het tekort aan rechters. Momenteel zijn er maar 31 die het werk moeten verzetten, maar er zijn 28 juristen die nu een RAIO-opleiding volgen tot rechter.
Assembleevoorzitter Marinus Bee vertelde dat in de moeilijke jaren voor de rechtspraak in de jaren 80 de rechtspraak zich toch heeft weten handhaven. Hij geeft aan dat de rechtspraak daaruit sterker terug is gekomen. Hij stelt dat er momenten zijn geweest waarop de twee andere machten aan het wankelen zijn gebracht. “De rechterlijke macht heeft steeds getoond boven al die vertrouwenscrises zich staande te houden.”