Vandaag deelde president Chan Santokhi op de klimaattop (COP28) in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) Surinames visie over klimaatvraagstukken. In zijn toespraak benadrukte hij de unieke positie van Suriname, met 93% van het land bedekt door regenwoud en een ontbossingspercentage van minder dan een tiende procent. “Suriname is trots op zijn status als een van de slechts drie koolstofnegatieve landen ter wereld en belooft dit te behouden.” Het staatshoofd benadrukte het belang van het beschermen van biodiversiteit en het evenwicht tussen economische ontwikkeling en milieuvriendelijke strategieën.
Recentelijk hebben diverse organisaties en milieuactivisten vertegenwoordigd in de Groene NGO’s, kritiek geuit op de regering vanwege het halen van mennonieten naar Suriname. De overheid communiceert niet transparant over deze kwestie, wat veel zorgen baart. Hoogleraar Max Huisden, verbonden aan de Anton de Kom Universiteit, heeft eerder aangegeven dat duurzaam bosbeheer essentieel is om negatieve effecten te verminderen en de gezondheid van ecosystemen te behouden.
“Klimaat is een mondiaal goed”, merkte de regeringsleider op, waarbij hij aangaf dat de nadelige gevolgen door alle landen worden gevoeld. Hij benadrukte dat Suriname, als een van de acht Amazone-landen verenigd in de Organisatie voor het Verdrag inzake Amazonische Samenwerking (ACTO), zich inzet om ontbossing in het Amazonegebied te bestrijden. “Mijn land en volk worden gedwongen zich aan te passen aan extreme droge en natte weersomstandigheden die verliezen en schade veroorzaken. Tegelijkertijd moeten we reageren op de legitieme eisen van onze bevolking voor economische ontwikkeling en diversificatie,” aldus Santokhi.
Santokhi beklemtoonde dat Suriname een gebalanceerde aanpak uitvoert door nationale hulpbronnen te gebruiken via milieuvriendelijke strategieën, duurzaam bosbeheer en actieve bescherming van biodiversiteit en blijvende overgang naar groene energie en andere groene innovaties en technologieën. Terwijl de president in Dubai een positief beeld schetste van het milieubeleid, merkte Huisden op dat er in de kwestie van de mennonieten geen milieueffectenstudie en grondige sociale effectenanalyses zijn uitgevoerd.
Santokhi dringt aan op wereldwijde inspanningen om klimaatfinanciering toegankelijker te maken en belooft de voortdurende inzet van Suriname voor koolstofnegativiteit. Hij benadrukte de noodzaak om financiële beloften na te komen en pleit voor een effectieve uitvoering van Artikel 6, met specifieke aandacht voor praktische toepassingen van mitigatie, adaptatie, verlies-en-schade, capaciteitsopbouw en “just transition” financiering. “Het behoud van onze staande bossen en biodiversiteit moet hoger gewaardeerd worden dan herbebossing. Financiële methodologieën die rekening houden met ‘verwijderingen’, zijn van het grootste belang voor landen als het onze. Financiële beloften moeten worden nagekomen.”