Er is volgens president Chandrikapersad Santokhi de afgelopen periode nog steeds vertrouwen in de VHP. “Er zijn zoveel issues die spelen bij de coalitie en iedereen kijkt naar de VHP voor oplossingen. Dat is de grote druk die ik nu heb als president.”
Dit is, volgens Santokhi, een teken van vertrouwen in de partij. Hij onderkent ook dat er enigszins herstel in vertrouwen moet komen in de regering. “De prijzen in de winkels zijn gestegen, de mensen zijn een beetje onzeker geworden en is de koers ook wat omhoog gegaan”, zijn enkele van de uitdagingen waarmee zijn regering te kampen heeft gehad. Maar de ervaring en wijsheid in pacht bij zijn partij is het mogelijk geweest om deze moeilijke periode te kunnen overbruggen. “Ondanks alles wat men zei, alle aanvallen, zijn we door gegaan en hebben ons niet laten afleiden.”
De afgelopen drie jaar waren geen makkelijke, onderkent Santokhi. Ook dit is volgens de president de chief mission van IMF opgevallen, die zijn bewondering uitsprak voor het doorzettingsvermogen getoond door de regering in uitdagende tijden. “Ondanks die zware druk vanuit die samenleving en bijna stoppen van die samenwerking met IMF dat we desondanks door zijn gegaan en dat we nu als model gebruikt worden door IMF aan andere landen die een IMF-programma wensen te volgen.”
Tegen dit achtergrond komt de Deputy Chair van IMF over drie weken naar Suriname. Eind van deze maand zal er weer een IMF-missie afreizen naar Suriname en mogen we later in dit jaar ook een bezoek verwachten van de Deputy Director van de Wereldbank in Suriname. Dit is voor Santokhi een indicatie dat het internationaal vertrouwen in Suriname ook is toegenomen.
“Het toenemen van vertrouwen heb ik meegemaakt bij de schuld onderhandelingen. Het is niet alleen een IMF of een IDB als instituut. Het zijn instituten die hebben bijgedragen aan het groeiende vertrouwen in Suriname. Zij zaten ook aan tijdens de onderhandelingen bij de schuldeisers”, merkt Santokhi op. Er zijn duidelijke en kritische parameters vastgesteld binnen het IMF-programma voor Suriname. Santokhi erkent dat het niet makkelijk is voor ons land, maar zal door moeten gaan tot het eind. Om enige verlichting te creëren, zal de regering dit jaar de btw wet wederom aanpassen. Dit keer met zegen van het IMF, die heeft ingezien volgens Santokhi dat het aangepast moet worden. Er zijn reeds gesprekken geweest met de leiding van de Nationale Assemblee en de verschillende fractieleiders. “Dus als het goed zit zal deze wet snel op agenda komen van DNA om te herzien, met betrokkenheid van de verschillende sectoren”, aldus Santokhi.