Tijdens de officiële werkbezoeken van president Chandrikapersad Santokhi aan Aruba en Curaçao hebben de regeringsleiders intensieve en vruchtbare gesprekken gevoerd, met als doel de bilaterale relaties te versterken en de samenwerking tussen de landen verder uit te bouwen.
Deze bezoeken, die plaatsvonden van 21 tot en met 23 oktober, markeerden een belangrijk moment in de diplomatieke betrekkingen van Suriname. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) benadrukte de grote betekenis en het succes van deze ontmoetingen, die een solide basis leggen voor toekomstige samenwerkingsverbanden op diverse strategische terreinen.
“Deze bezoeken waren al geruime tijd in voorbereiding”, zegt minister Ramdin. “Vanaf het begin heeft onze regering zich ten doel gesteld om de relaties met verschillende landen, groot en klein, te herstellen. Aruba en Curaçao vallen in de categorie van landen waarmee we een diepgewortelde historische relatie hebben en dat is tijdens deze bezoeken duidelijk naar voren gekomen”.
De hartelijke ontvangst op beide eilanden onderstreept volgens de bewindsman de sterke historische, culturele en familiare banden tussen de volkeren van Suriname, Aruba en Curaçao. “We zijn geen onderdeel meer van het Koninkrijk der Nederlanden, maar die vroegere relatie blijft een inspiratiebron voor onze goede samenwerking. De positieve attitude en dynamiek tijdens deze gesprekken waren indrukwekkend”, benadrukt minister Ramdin.
Tijdens de bezoeken zijn diverse overeenkomsten ondertekend op het gebied van handel, investeringen, landbouw en gezondheidszorg. Minister Ramdin gaf aan dat er concrete afspraken zijn gemaakt over samenwerking in sectoren als toerisme, onderwijs en de olie- en gasindustrie. “We hebben een solide basis gelegd voor toekomstige samenwerking, niet alleen vanuit historisch perspectief, maar ook voor de economische ontwikkeling”, benadrukt de BIBIS-minister.
Met Aruba zijn afspraken gemaakt over de export van vis en groente, evenals de levering van Surinaams hout voor de groeiende toeristische markt op het eiland. “Er is een duidelijke behoefte aan Surinaamse producten op beide eilanden en we zullen deze vraag in de komende tijd verder oppakken”, voegt de minister eraan toe. Ook op het gebied van de olie- en gasindustrie zijn er mogelijkheden verkend. “De eilanden hebben een lange historie in olieverwerking en opslag en ze hebben interesse getoond om hun expertise te delen met Suriname”, legt de minister uit.
De samenwerking tussen Suriname, Aruba en Curaçao zal verder worden versterkt, niet alleen economisch, maar ook op het gebied van justitie en politie. “Er zijn concrete afspraken gemaakt om onze samenwerking op deze vlakken verder uit te breiden”, geeft minister Ramdin verder aan. De officiële bezoeken hebben niet alleen de banden tussen de regeringen versterkt, maar ook tussen de samenlevingen van de drie landen. De minister kijkt met tevredenheid terug op de bezoeken en benadrukt dat deze een belangrijke stap zijn in de richting van een duurzame en wederzijds voordelige samenwerking.
President Santokhi is met een selecte delegatie afgereisd naar Miami, waar hij verschillende werkbesprekingen zal voeren. Aansluitend daaraan zal hij zich voorbereiden op zijn deelname aan de zestiende Conferentie van Partijen (COP16) in Cali, Colombia, die op 29 en 30 oktober plaatsvindt. Op donderdag 24 oktober is een groot deel van de delegatie, waaronder First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, teruggekeerd naar Suriname.