President Chandrikapersad Santokhi heeft bij een ontmoeting met het Visserscollectief oplossingsmodellen besproken voor een duurzame verbetering in de volksvisserij. De ontmoeting vond plaats op 7 oktober 2024 op het Kabinet van de President, nadat het Visserscollectief vorige week een petitie had overhandigd waarin zij aandacht vroegen voor de diverse knelpunten en uitdagingen binnen de visserijsector.
De visserijsector, die de grootste binnen de agrarische sector van Suriname is, is verantwoordelijk voor meer dan 35% van de totale productiewaarde en 35% tot 40% van de export. Ondanks deze belangrijke bijdrage voelen de vissers zich ongehoord door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Ruim 6000 mensen werken in de visserij, met nog eens 2000 in de bijbehorende subsectoren.
De petitie, die in ontvangst werd genomen door kabinetsdirecteur Adjay Moensi, was een teken van de onvrede die bij de vissers heerst. “Wij willen het persoonlijk aan de president overhandigen”, verklaarden de vertegenwoordigers van het collectief, die binnen 48 uur een antwoord van president Chan Santokhi eisten. “Anders zullen we het anders doen”, voegden zij eraan toe, waarmee zij hun onvrede duidelijk maakten.
Tijdens de bijeenkomst op 7 oktober, die onder leiding van voorzitter Willem Mohamedhoesein plaatsvond, benadrukte president Santokhi dat het voorkomen van blacklisting van de Surinaamse visserij door de Europese Unie de belangrijkste prioriteit moet zijn voor alle actoren binnen de sector. De regering heeft zich gecommitteerd om de grrieven die door het Visserscollectief in de petitie zijn aangedragen aan te pakken.
Voorzitter Mohamedhoesein bedankte het staatshoofd voor de ontvangst en gaf aan dat het Visserscollectief een erkende organisatie is waar bevolkingsvissers in coöperatief verband optrekken om hun belangen te behartigen. Hij vroeg aandacht voor enkele zaken, waaronder meer transparantie rond visvergunningen, maatregelen tegen overbevissing, incentives bij het binnenhalen van inputs voor de sector en de veiligheid op zee. Mohamedhoesein presenteerde ook enkele voorstellen namens de organisatie en vroeg om aandacht voor de behandeling van de vernieuwde conceptwet op visserij in het parlement.
President Santokhi reageerde dat er op meerdere vlakken gewerkt wordt aan duurzame oplossingsmodellen voor de sector. In samenwerking met corporaties en de overheid is het mogelijk om invoerrechten vrij te krijgen voor benodigde inputs. Daarnaast wordt de veiligheid op zee als een belangrijke prioriteit beschouwd. De president gaf aan dat diverse diensten zijn samengebracht om beschikbare kennis en middelen te bundelen voor maximaal resultaat. Voor het einde van het jaar zal de marine bovendien worden versterkt met een eigen zeewaardig vaartuig. Om illegaliteit tegen te gaan, zullen er ook stappen worden ondernomen, waaronder de vernietiging van illegale aanlandingsplaatsen.
Het staatshoofd deed een beroep op het Visserscollectief om de nodige ondersteuning te bieden in de strijd tegen illegaliteit. Tot slot gaf hij aan dat er nieuwe afzetmarkten in de regio zijn geïdentificeerd en dat hiervoor de nodige voorzieningen worden getroffen om export mogelijk te maken. LVV-minister Sewdien is aangewezen om het voortouw te nemen in het uitvoeren van de oplossingsmodellen en het overleg met het Visserscollectief te continueren. Gezamenlijk zal er worden gewerkt aan duurzame verbeteringen voor de bevolkingsvissers en de visserijsector als geheel.