De verdediging van Joel ‘Bordo’ Martinus mist het scheikundig rapport in het dossier waarmee het Openbaar Ministerie (OM) wil bewijzen dat zijn cliënt cocaïne in Suriname heeft ingevoerd.
Raadsman Irvin Kanhai benadrukte woensdag tijdens de zitting dat de aanklager zich voornamelijk baseert op de vermoedens van een medeverdachte. Het OM eiste eind vorig jaar een gevangenisstraf van 13 jaar en een boete van SRD 90.000, subsidiair 8 maanden hechtenis, tegen Bordo voor de invoer van 400 kg cocaïne.
Kanhai voerde in zijn pleidooi aan dat de rechter niet kan meegaan met de aanklager, die volgens hem niet meer heeft dan de blote verklaring van medeverdachte Albert ‘Gau Gau’. Die beweerde onder meer dat hij pakken uit een vliegtuig had gezien en vermoedde dat ze cocaïne bevatten. De raadsman onderstreepte dat het wettelijk vereiste scheikundig rapport ontbreekt om te staven dat het daadwerkelijk om cocaïne gaat.
“Gau Gau is geen deskundige. En al zou hij dat zijn, dan biedt de wet geen ruimte aan de rechter om waarde te hechten aan zijn verklaring, zeker niet zonder ondersteunend bewijs,” lichtte Kanhai toe. Hij bestempelde de belastende verklaring van de medeverdachte tegen Bordo als “niets meer en niets minder dan bladvulling in het dossier.”
Aangezien het OM volgens hem geen wettig en overtuigend bewijs heeft geleverd voor de invoer van cocaïne, zou de rechter op dat punt tot vrijspraak moeten overgaan. Naast de aanklacht voor drugssmokkel moet Bordo zich ook verweren tegen deelname aan een criminele organisatie, voorbereidende handelingen voor drugssmokkel, bedreiging en begunstiging.
Kanhai verdedigt ook Clifton ‘Keppie’ Jongaman, die eveneens is gedagvaard voor voorbereidende handelingen met betrekking tot de in- en uitvoer van cocaïne. Daarnaast wordt hij beschuldigd van bedreiging en begunstiging. Het OM eiste tegen hem een celstraf van 6 jaar en een geldboete van SRD 60.000, subsidiair 5 maanden hechtenis. Ook in zijn zaak pleitte de advocaat voor vrijspraak vanwege het ontbreken van cruciaal bewijs, met name het scheikundig rapport. Kanhai benadrukte dat dit essentiële document nooit werd gepresenteerd, noch tijdens het opsporingsonderzoek, noch in het gerechtelijk vooronderzoek (gvo).
De rechter heeft de zaak na Kanhai’s pleidooi uitgesteld tot volgende maand, wanneer de raadslieden van de drie andere verdachten aan het woord komen. Die verdachten zijn Gau Gau en de broers Prashand ‘Moena’ en Ramesh ‘Rampi’ Phoelie. Tegen Gau Gau is, net als tegen Keppie, een gevangenisstraf van 6 jaar en een boete van SRD 60.000 geëist. De broers hoorden aanzienlijk mildere straffen tegen zich eisen: 20 weken cel, waarvan 5 weken voorwaardelijk, en een boete van SRD 3.000. Als de rechter de eis overneemt, hoeven zij niet terug naar de gevangenis.
Kanhai richtte zich in zijn pleidooi ook op de vermeende bedreigingen. De broers Phoelie verklaarden dat zij bedreigd werden door Keppie en Gau Gau, maar volgens Kanhai blijkt uit het onderzoeksrapport niet dat Keppie zich daarvan heeft schuldig gemaakt. Uit het dossier komt volgens hem naar voren dat juist Gau Gau in de omgeving van het vliegtuig rondliep met een jachtgeweer en bevelen uitdeelde.
Het verhaal rond dit proces begon ergens in 2021. Volgens het onderzoek landde het toestel in dat jaar op een illegale landingsbaan in het gebied ‘Witi Kriki’ in Marowijne. Omdat het wiel en de propeller bij de landing beschadigd raakten, kon het niet meer vertrekken. ‘Bordo’ zou daarop een graafmachine hebben ingezet om het toestel nabij de landingsbaan te begraven. Ramnauth Ramrag, de operator van de graafmachine, dreigde aldus getuigen dat hij alles zou verklappen als hij niet betaald werd. Hij heeft uiteindelijk informatie over de cocaïne en de illegale landingsbaan gedeeld met derden, inclusief foto’s en video’s. Kort daarna verdween hij. Hij werd begin december 2021 voor het laatst gezien door familieleden.
Na het aan het licht komen van de zaak werd in november 2022 een opsporingsbevel tegen Bordo uitgevaardigd. Hij sloeg op de vlucht en hield zich schuil in Brazilië. Op 29 mei 2024 werd hij in São Paulo gearresteerd. Inmiddels hebben de Braziliaanse autoriteiten besloten hem uit te leveren aan Frankrijk, waar hij een gevangenisstraf van 8 jaar moet uitzitten voor drug gerelateerde misdrijven.