Schoolvervoerders die verbonden zijn aan de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) zijn bijzonder gekwetst door uitspraken die minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur deed in het programma To The Point.
De bewindsman gaf aan dat de vervoerders het ministerie uitmelken en de prestaties nul komma nul zijn. “De dingen die de minister heeft gezegd zijn niet mals”, zei OBS-voorzitter Antonius Pokie maandag op een persconferentie.
Pokie zei dat de OBS zelden persconferenties belegt, maar er moet gereageerd worden op de uitspraken van de minister. “We gaan niet zwijgen, anders zal het lijken dat de uitspraken van de minister waar zijn. Het heeft de bus- en boothouders pijn gedaan en het is onvoorstelbaar dat de minister vindt dat we het ministerie uitmelken. Waarom zouden we dat doen? We zijn ondernemers, die heel hard werken.”
Pokie zit al 30 jaren in deze branche en andere leden zitten er nog langer. Daarom begrijpt hij niet hoe de koe zo lang stand heeft gehouden, want al de jaren is deze koe steeds uitgemolken. “De minister moet zelf uitleggen wat hij daarmee bedoelt.”
De minister heeft ook aangegeven dat de prestaties van deze mensen nul komma nul zijn. “Wij vragen ons nu af of wij de minister serieus moeten nemen. Hij zegt dat de regering SRD 33 miljoen maandelijks moet uittrekken om deze groep te betalen. Waarom gaat de regering dan zo een groot bedrag betalen aan een groep, die niet presteert?”
De voorzitter bevestigt dat er inderdaad SRD 33 miljoen maandelijks wordt betaald voor schoolvervoer, maar er zijn ongeveer 1000 landelijk bus- en boot trajecten. Dus het gemiddelde komt dan op SRD 33.000 uit voor een traject op maandbasis. De bus- en boothouders worden uitbetaald voor dagen waarop er gereden worden en dat is ongeveer 20 dagen op maandbasis. Dus als SRD 33.000 wordt gedeeld door 20, dan komt men gemiddeld op SRD 1650 per dag. “Elk traject heeft wel een ander tarief, maar 1650 is het gemiddelde.”
Hij zei ook dat er per maand ongeveer SRD 20.000 uitgegeven wordt aan diesel. Als de bushouder een chauffeur in dienst heeft dan wordt er gemiddeld SRD 500 per dag betaald aan de chauffeur. Dit komt dan neer op SRD 10.000. “Wat doet de bushouder dan slechts met een SRD 3000 en de service en onderhoudskosten zijn nog niet berekend.”
Pokie zei verder dat de kleine bussen een minimumtarief van SRD 620 per dag en de grote bussen van 45 personen of meer, een minimumtarief van SRD 730 krijgen. “Op welke manier wordt de overheid dan uitgemolken met deze tarieven? Al heeft de bushouder geen chauffeur, dan zijn de tarieven niet rendabel, want de bushouders hebben nog een gezin om te verzorgen. Zelfs een interieurverzorgster begint met een tarief van SRD 500 per dag, dus dan waarover praten we.”
Hij zegt verder dat de minister het heeft gehad over zijn prestaties. “Welke prestatie verwacht hij van een bushouder, als die niet eens in staat is een nieuwe band te kopen als er bandenpech is. Dan nog doen we ons uiterste best om de kinderen en leerkrachten te vervoeren.”