“Duurzame schoolvoeding beter integreren in Suriname”. Hierover is er woensdag gebrainstormd tijdens de workshop “Resilient School Feeding Programs”.
Deze workshop is door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) georganiseerd met ondersteuning van de Food and Agriculture Organisation, FAO. LVV is van mening dat wanneer er gesproken wordt over schoolvoeding, er ook gesproken wordt over landbouw, productie en voedselveiligheid. En dat het ministerie daarom ook direct betrokken is bij het programma van schoolvoeding. Tijdens deze workshop gaat de groep ook in op het vergroten van de bewustwording van de rol die de relevante ministeries hebben over schoolvoeding.
Het bevorderen van de bewustwording en een samenwerking tussen verschillende sectoren op het gebied van schoolvoedingsprogramma, staat ook op schema van de workshop. Volgens Abhijay Ramman, beleidsmedewerker op het ministerie van LVV, is schoolvoeding heel erg belangrijk. Hij meent dat het departement er alles aan doet om via verschillende kanalen dit te bewerkstelligen.
Ramman zegt dat door de multisectorale samenwerking er goed nagedacht wordt hoe het project praktisch gerealiseerd kan worden. Volgens hem moet het duidelijk zijn wie het budget gaat beheren en wat het best voor elke belanghebbende zal werken. Hij vindt het belangrijk dat het werk op een objectieve manier wordt gedaan. Zo alleen worden problemen in het schoolvoedingsprogramma voorkomen. Ramman zegt dat de overheid hiermee ook geholpen wordt om de voedselveiligheid te garanderen. “Want als een ieder z’n rol kent zullen ziekten en plagen in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden”, merkt de beleidsmedewerker op.
Gwendoline Sno, waarnemend hoofd van het department Early Childhood Development van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, juicht dit initiatief toe. Voeding is volgens haar een heel belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van een kind. Ze geeft aan dat het voor het ministerie belangrijk is dat er schoolvoeding is, zodat leerlingen tijdens schooluren geen honger lijden. “Want als dat het geval is, zullen de kinderen zich niet kunnen concentreren, waardoor ze moeilijk kunnen leren”. Sno geeft aan dat dit het geval is in voornamelijk arme buurten.
Volgens Giorgio Pengel, Technical Expert Suriname, wordt er internationaal op een andere manier gekeken naar schoolvoeding. Hij zegt dat 80 procent van de landen in de wereld een schoolvoedingbeleid hebben. Hij merkte op dat Suriname het enige land binnen de Caricom is dat geen actieve schoolvoedingsprogramma heeft. In de regio zijn er drie soorten schoolvoedingsmodellen, waaraan Suriname volgens hem een voorbeeld kan nemen. Tijdens de workshop probeerde men te komen tot een gezamenlijk besluit over de procedure voor het opzetten van een multi-sectoraal coördinatiemechanisme voor schoolvoeding in Suriname.