Zes van de dertien Latijns-Amerikaanse landen erkennen het huwelijk tussen twee partners van hetzelfde geslacht. Ook in steeds meer Caribische landen zijn zogenaamde ‘same-sex marriages‘ mogelijk.
Sinds deze week kunnen mensen van hetzelfde geslacht elkaar ook het jawoord geven in Curaçao en Aruba, besloot het gemeenschappelijk Hof van Justitie.
In Suriname kunnen twee mannen of twee vrouwen niet met elkaar trouwen of een elders gesloten huwelijk laten registreren bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Anders dan bij een getrouwd heterostel, ontvangt de partner van een ‘same-sex-koppel’ geen pensioen wanneer diens man of vrouw in overheidsdienst is.
Deze groep burgers heeft evenmin recht van spreken wanneer er besluiten moeten worden genomen bij ziekte van de man of vrouw met wie zij al jaren samen zijn. Verder kunnen partners van hetzelfde geslacht in Suriname formeel geen gezin vormen. Deze situatie is in strijd met verdragen waarbij Suriname partij is, concludeert Chai-Ann Soemosentono.
Zij studeerde vorige week af aan de Bacheloropleiding Rechten van de Anton de Kom Universiteit Suriname. In haar scriptie constateert zij dat discriminatie verboden is in de Grondwet, maar dat het wel degelijk voorkomt. “Het ontbreken van specifieke wetgeving en overheidsbeleid, zorgt ervoor dat LGBTQI-personen niet kunnen genieten van hun mensenrechten”, stelt Soemosentono in haar scriptie.
Actieve rol voor de overheid
De overheid is verplicht om mensenrechten op nationaal niveau te beschermen en hoort daarin een actieve rol te spelen, aldus Soemosentono. Uit een enquête onder 83 respondenten bleek ruim 80 procent voorstander te zijn van de toekenning van rechten, al dan niet stapsgewijs, aan partners van hetzelfde geslacht.
Soemosentono vindt niet dat de overheid moet wachten op 100% maatschappelijk draagvlak voor aanpassing van de wetgeving en toekenning van gelijke rechten. Zij stelt zich op het standpunt dat de staat Suriname zich moet houden aan de internationale verdragen waarbij Suriname partij is. Zij studeerde af met het eindcijfer 7,9 en bereidt zich voor op haar masterstudie.
Constitutioneel Hof
Bij het Constitutioneel Hof (CHof) zijn twee verzoekschriften rond LGBTQI-rechten ingediend. Het ene verzoekschrift is ingediend namens een mannelijk koppel dat in het buitenland is getrouwd en toegang wenst tot huwelijksrechten in Suriname. Het andere verzoekschrift komt van PAREA.
De organisatie van LGBTQI-professionals heeft het CHof gevraagd om Artikel 80 van het Burgerlijk Wetboek te toetsen aan Artikel 8 van de Grondwet. Artikel 80 wordt mogelijk gebruikt om partners van hetzelfde geslacht hun rechten te onthouden, en zou daarmee in strijd met de Grondwet zijn.