De Suriname Investment en Trade Agency (SITA) biedt, in samenwerking met de IDB, Surinaamse ondernemers de kans om hun producten buiten de grenzen van Suriname aan te bieden. Henk-John Guicherit, directeur van SITA, zegt dat het nu meer dan ooit belangrijk is voor Surinaamse bedrijven om te linken met andere bedrijven in het buitenland.
SITA is belast met begeleiden en identificeren van buitenlandse investeerders voor Suriname en eventueel ook Surinaamse bedrijven begeleiden als die zaken willen doen buiten de grenzen van ons land. Het SITA-Connect America’s event is de eerste activiteit dat wordt uitgevoerd door SITA. Dit evenement is bestemd voor Surinaamse ondernemers die interesse hebben om hun producten te exporteren naar het buitenland.
Guicherit onderkent dat er wat uitdagingen zijn voor Surinaamse ondernemers om soms hun producten te kunnen exporteren. Daar komt de IDB in, met wie SITA een nauwe samenwerking heeft. Surinaamse bedrijven krijgen de gelegenheid om zich op te geven voor de Suriname Export Initiative. Uit de bedrijven die zich hebben opgegeven vindt er een screening proces plaats en kunnen de Surinaamse bedrijven een grant toegewezen krijgen van de IDB om te helpen bij de export van de producten. “We promoten ook export en dan doen we dat met de IDB. Via Connect America’s, een digitaal platform, kunnen de Surinaamse exporteurs zich aanmelden en kunnen ze op die manier hun producten of service aanbieden en krijgen ook toegang tot meer dan dat”, zegt Guicherit.
SITA zal zich sterk maken om meer Surinaamse bedrijven te interesseren om mee te doen aan Connect America’s. Momenteel zijn er ongeveer 48 Surinaamse bedrijven die aangesloten zijn. Desondanks is er nog veel onbekend bij de Surinaamse ondernemer over Connect America’s. “Veel mensen wisten niet over het bestaan van Connect America’s en SITA heeft besloten om meer bekendheid daaraan te geven, zodat meer bedrijven de mogelijkheden die deze online platform biedt, kunnen benutten.”
Een andere reden waarom men niet zo bekend is met Connect America’s ligt volgens Guicherit dat ondernemen vaak uit een negatieve hoek wordt bekeken. In zijn presentatie heeft Guicherit even stilgestaan bij de ‘ease of doing business’ voor Suriname. Volgens de wereldindex zou Suriname het heel slecht doen. Dit gaat volgens Guicherit logisch slecht gezien worden als we Suriname gaan vergelijken met landen als Zweden of Amerika. “Maar als we de vergelijking maken met Jamaica of Barbados bijvoorbeeld doen we het niet zo slecht als we denken.”
Er zijn een aantal sectoren genoemd die vooral grote interesse hebben voor het verder ontwikkelen. Toerisme, Agriculture, Business Services en Natuurlijke Hulpbronnen, zijn de sectoren waar ons land goed in zou kunnen concurreren. Deze zijn ook de sectoren die zijn opgeroepen om zich aan te sluiten bij het digitaal platform van Connect America’s. Weliswaar sluit SITA de andere sectoren niet uit als zij zich willen aansluiten. “Maar als we kijken naar wat Suriname kan bieden momenteel, dan zijn het deze sectoren waarmee we zouden kunnen concurreren. Want als het gaat om ICT kunnen wij bijvoorbeeld niet tippen aan Amerika”, legt Guicherit uit.
De SITA-directeur onderkent dat het uitdagende tijden zijn voor Surinaamse bedrijven die graag hun producten willen exporteren. Volgens Guicherit ligt de uitdaging vooral bij ontbrekende wetgeving om ondernemers lokaal zowel internationaal goed te kunnen faciliteren. “Als we agrarische producten willen exporteren, dan heb je een goed laboratorium voor nodig om pesticiden te detecteren. Dat is alvast een issue waaraan er gewerkt wordt. Een ander issue is connectivity voor Suriname gaan verbeteren.”
Willen we in Suriname het ondernemersklimaat gaan veranderen, dan moet er gewerkt worden aan wetgeving. Al enige tijd praat Suriname over een investeringswet, echter is dat volgens Guicherit niet echt een investeringswet. “Het is een concessiewet dat ooit geschreven is vanwege de concessie die we hebben voor hout en goud. Het is tijd dat we deze aanpassen, er zijn twee belangrijke zaken die zeker aangepakt moeten worden en dat zijn de belastingincentives”, legt Guicherit uit. Hij zegt dat we er niet vanuit moeten gaan dat grote bedrijven zullen komen naar Suriname en gewillig alle belastingstarieven zullen betalen. Integendeel moeten we competitief zijn met de andere landen binnen de regio. “Want als ze naar Suriname komen in hun private jet stoppen zie hier, daarna Guyana en eventueel Jamaica bijvoorbeeld.”
Guicherit heeft er geloof in dat Suriname genoeg kansen heeft om lokale als internationale ondernemers en investeerders te kunnen faciliteren. Alleen is er heel wat dat aangepakt moet worden. Er is meer dan genoeg interesse in Suriname van internationale investeerders, SITA heeft daarbij als taak de juiste investeerder voor Suriname aan te trekken. “Want je hebt ook slinkse investeerders die geen goede intenties hebben. Maar we bekijken de zaken als de bank en weten met goede checks die we in place hebben, welke investeerders dubieus zijn en welke weer niet.”