Het slopen van het KPS gebouw dat sinds 2014 onafgebouwd staat is volgens ingenieur Mukesh Mungra kapitaalvernietiging. Dat zegt hij naar aanleiding van de uitspraken van de regering vorige maand dat de regering het gebouw zal slopen. Dit zei Mungra tijdens een persconferentie op 8 augustus 2023.
Tegenover journalisten vertelt Mungra die destijds met zijn ingenieursbureau, Adviesbureau voor Architectuur en Constructie, de opdracht had gekregen voor het opzetten van een hoofdkantoor van het Korps Politie Suriname aan de Gemenelandsweg, waarom het gebouw niet gesloopt hoeft te worden.
Dat er sprake zou zijn van technisch niet veilig zijn van het gebouw, is volgens Mungra een pertinente leugen. “Er wordt beweerd dat er niet genoeg ijzer zou zijn gebruikt bij de storting van balken. Ook is er in het rapport naar ‘ervaring’ van de onderzoeker geschat dat de vloer van het gebouw niet stevig zou zijn. Hoe kun je dat alleen op basis van een schatting en ervaring zeggen”, merkt Mungra op.
Er is naar zijn mening niet een gedegen onderzoek gedaan naar het gebouw, dus kan men toen en ook nu niet uitgaan van schattingen die zijn gemaakt door de consultant. “Je kan niet een consultant zoveel betalen en op basis van een schatting een rapport laten opmaken”, zegt de ingenieur gebelgd. Hoewel het gebouw al jaren leeg en onafgemaakt heeft gestaan, is het gebouw volgens Mungra fundamenteel nog stevig. “Door een andere consultant is in zijn rapport ook aangegeven dat het gebouw niet gesloopt hoeft te worden, maar dat er enige aanpassingen gepleegd zouden kunnen worden. Dus met andere worden, men kan gewoon verder gaan met de bouw”, benadrukt Mungra.
Er hangt al langer dan 6 jaren een schandaal rond het gebouw, wat heeft gezorgd dat het gebouw niet is afgemaakt. De eerste steenlegging van het gebouw vond in 2010 plaats, vlak voor de verkiezingen. Kort daarna kwam Desi Bouterse aan de macht en werd het gebouw al tijdens zijn eerste zittingstermijn afgekeurd wegens technische mankementen. Er werd toen gesproken over een andere locatie voor het bouwen van een nieuw bureau voor de politie. Een nieuw bureau is er echter niet gekomen, het onafgebouwde pand staat daarom leeg.
De VHP heeft sinds het gebouw is afgekeurd kritiek geleverd op de toenmalige minister van Openbare Werken, Ramon Abrahams, over de manier waarop met de betaling en verdere uitvoering van het project is omgegaan. Er zou geld zijn overgemaakt aan de aannemer, echter heeft deze nagelaten het gebouw afgemaakt op te leveren. Daarna is door de regering van Bouterse besloten dat het gebouw is afgekeurd wegens technische mankementen. In 2014 zou er een verslag zijn ingediend bij het ministerie van Openbare Werken naar het onderzoek van het hoofdbureau. In het verslag staat aangegeven dat de tekening, gemaakt door AAC Architecture Engineering, ‘veel constructieve fouten’ bevatte en dat het technische jargon in de tekening verkeerd werd gebruikt.
Door in de media te treden tracht Mungra zijn gal te spuwen over het gebeuren. Hij heeft al zes jaren een rechtszaak lopen tegen Openbare Werken, echter heeft de rechter geen uitspraak gedaan. Het rapport dat hij presenteerde tijdens de persconferentie kon hij eerder niet vrij geven door de nog lopende rechtszaak. “Maar ik heb daar nu niet zo veel meer aan en heb dus toch besloten te openbaren wat in het rapport staat. Voor mij is belangrijk aan te geven dat het gebouw niet gesloopt hoeft te worden en dat er nogmaals ontwikkelingsmiddelen worden uitgegeven voor het KPS gebouw“, zegt Mungra.
Hij is niet blij dat men als ‘excuus’ aangeeft dat het gebouw fundamenteel en technisch niet veilig is. Als men gewoon een ander gebouw wil bouwen zouden ze dat volgens Mungra moeten aangeven. Hij geeft zonder meer aan dat er politiek is gespeeld met de bouw van het KPS-gebouw en dat is niet in het belang van de veiligheid van onze samenleving, maakt Mungra duidelijk. De bouw van het KPS-gebouw is bij de eerste keer gefinancierd met ontwikkelingsgelden vanuit Nederland De nieuwbouw waarvoor de regering Santokhi heeft gekozen zal eveneens ook betaald worden uit ontwikkelingsmiddelen van Nederland. Mungra geeft aan dat hij dan een brief zal richten naar de Nederlandse ambassade om hen op de hoogte te stellen van zijn rapport en dat er sprake zou zijn van “geld vermorsen.”