Verschillende sociale organisaties en personen waaronder de stichting Man Mit Man, Weid mijn Lammeren, Bisschop Karel Choennie, voorzitter Stichting voor het Kind, Tra Fas’ De, Joan Nibte, het Universiteitsinstituut Kinderrechten en overige belanghebbenden, hebben in een brief naar de minister van Sociale Zaken hun bezorgdheid geuit over de uitvoering van de Wet Opvanginstellingen (S.B. 2014 no. 7). Deze wet is bedoeld om de kwaliteit van de opvanginstellingen te waarborgen en de rechten van kwetsbare mensen te beschermen.
“Het is publieksgeheim dat zowel onze jongeren alsook senioren burgers tegenwoordig adequate opvang en de speciale zorg die voor hen noodzakelijk zijn moeten ontberen. Echter, recente ontwikkelingen hebben bij ons vraagtekens opgeroepen over het uitblijven van de juiste wijze van implementatie van deze wet, die 10 jaar geleden is goedgekeurd door DNA. Het is van eminent belang dat opvanginstellingen voldoen aan de wettelijke verplichtingen die zijn vastgelegd in de Wet Opvanginstellingen. Dit omvat onder meer het bieden van passend en veilig onderdak, waarborgen van voldoende ondersteuning en veiligheid”, luidt een passage in de brief.
Door het uitblijven van de juiste uitvoering van de wet geven de organisaties aan dat bescherming voor onder andere kinderen niet is gewaarborgd in de kinderopvanginstellingen. Als voorbeeld halen zij de verschillende rechtszaken aan die in behandeling zijn in het kader van seksueel misbruik alsook andersoortige geweld tegen minderjarigen.
Het verzoek namens de organisaties is om erop toe te zien dat het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, belast met de uitvoering van deze wet, haar taken in dat kader oppakt en daar ook daadwerkelijk aan begint. “De wet is reeds 10 jaar geleden goedgekeurd in DNA en wordt nog steeds niet adequaat uitgevoerd. Het is belangrijk dat onder andere het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en het Amerikaans Verdrag inzake de Rechten van de Mens, waarin de beschermingsrechten van kinderen en volwassenen zijn verankerd, worden nageleefd. Suriname heeft deze verdragen geratificeerd.”
Verder geven de organisaties als oplossing aan dat het in fase implementeren van de wet een goede start zou zijn en hebben zij bereidwilligheid getoond om te ondersteunen waar nodig. “Echter verzoeken wij u, meer nog doen wij een dringend beroep op u om samen met alle daartoe bevoegde organen en actoren uw bij wet verplichte taak op te pakken en zorg en het welzijn van deze groep kwetsbare burgers in verband met voornoemde wet serieus op te pakken.”
Als het ministerie in gebreke blijft zeggen de organisaties dat zij genoodzaakt zijn om alle daartoe bevoegde organisaties zowel nationaal als internationaal te betrekken om het ministerie daar toe te dwingen. “Deze situatie kunnen we als maatschappelijke organisaties en betrokkenen niet langer aanzien noch tolereren. Wij zijn bereid desgewenst onze kracht en kennis ter beschikking te stellen en gaan wij zeker in op uw uitnodiging indien nodig.
Wij rekenen dan ook op uw spoedige interventie”, aldus de verschillende sociale organisaties.