De Staatsolie Power Company Suriname is sinds 6 december gestart met het spuien bij de Afobakadam. “SPCS neemt vanwege het ontbreken van nauwkeurige lange termijn weersvoorspellingen ‘het zekere voor het onzekere’ en gaat ervan uit dat het weer in 2023 hetzelfde verloop zal hebben als in 2022”, dat zegt Nawien Debipersad manager HSE&C bij Staatsolie.
Vooralsnog is de hoeveelheid die wordt gespuid sinds december niet veranderd en is dat minimaal. “Slechts laaggelegen onbebouwde delen van de rivieroever kunnen als gevolg van de huidige spui operaties onder water zijn gelopen”, zegt Debipersad.
SPCS heeft eerder in haar persbericht van december aangegeven dat slechts drie van de vijf spuikleppen op een kier open staan. Het voorspellen van de weersomstandigheden voor een langere periode zijn onnauwkeurig en slechts beperkt bruikbaar.
“Deze lange termijn voorspellingen kunnen slechts aangeven dat het de komende periode natter of droger zal zijn dan normaal. Maar het exact voorspellen hoeveel regen en wanneer die zal vallen kunnen ze niet. Dit geldt dus voor alle voorspellingen ter wereld”, benadrukt SPCS.
Bij veel regen in de dorpen, stroomafwaarts van de dam en het achterland van deze dorpen, zal het water normaal via de stroompjes en kreken worden afgevoerd naar de rivier. “De rivier zal op haar beurt dit water probleemloos kunnen afvoeren en het effect op het waterpeil in de rivier zal verwaarloosbaar zijn”, geeft Debipersad aan.
Desalniettemin sluit Debipersad niet uit dat de natuur kan verrassen zoals dat bleek in 2022. Er kan altijd zoveel regen vallen dat het stuwmeer toch haar operationeel maximum van 246 voet bereikt. “Wij werken ernaar toe dat, als dit operationeel maximum wordt bereikt, dit aan het einde van de grote regentijd gebeurt, waardoor het nodig zal zijn om meer te spuien”, zegt Debipersad.
Echter, houdt hij ook nog rekening met het feit dat als tussen nu en mei 2023 (begin van de grote regentijd) zodanig veel regen valt, dat het peil in het stuwmeer richting operationeel maximum gaat, zij dan de spuihoeveelheid moeten opvoeren. “Wij zullen echter ernaar streven dat dan zodanig wordt gespuid dat er geen huizen onderwater lopen”, aldus Debipersad.