De Nationale Assemblee (DNA) houdt op dinsdag 22 april 2025 om 11:00 uur een spoedoverleg over ernstige zorgen met betrekking tot het overheidsoptreden. De vergadering is aangevraagd door onder enkele fracties in DNA, naar aanleiding van toenemende signalen van niet-transparant en mogelijk onrechtmatig bestuur.
Fractieleiders zijn door DNA-voorzitter Marinus Bee uitgenodigd voor een spoedoverleg in de grote conferentiekamer. De aanleiding voor deze bijeenkomst is een brief van 14 april 2025, ondertekend door Parmessar en andere assembleeleden, waarin zij hun ernstige bezorgdheid uitspreken over een reeks recente ontwikkelingen binnen het overheidsbeleid.
De brief verwijst naar onder andere de recente rechterlijke uitspraak waarbij de Staat Suriname per direct werd verboden uitvoering te geven aan het project “Rehabilitatie wegstrekking South Drain–Apoera.” Deze uitspraak past volgens de fracties in een breder patroon van dubieuze aanbestedingen en gebrek aan transparantie. Steeds vaker worden projecten gegund aan de hoogste inschrijver, wat vragen oproept over belangenverstrengeling en mogelijke corruptie.
Concrete gevallen van zorg zijn onder meer:
– De gunning van de bouw van de nieuwe DNA-vergaderzaal zonder inspraak van de vaste commissie, wat risico’s meebrengt voor de UNESCO-status van het centrum van Paramaribo.
– De wegaansluiting naar de brug bij de Van ’t Hogerhuysstraat, waarbij aanbestedingsinformatie zou zijn gelekt. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) uitte hierover publiekelijk kritiek op het ministerie van Openbare Werken.
– De controversiële wijziging van de Aanbestedingswet, die – hoewel onder protest aangenomen – niet van toepassing is op de huidige regering.
Daarnaast zijn er andere zorgwekkende signalen:
– De poging tot goudsmokkel via een privévliegtuig, met een geschatte jaarlijkse schade van US$ 300 miljoen aan staatsinkomsten.
– De uitgifte van meer dan 113.000 hectare bosgebied, waarbij verplichte milieuonderzoeken en het raadplegen van de inheemse bevolking (volgens het FPIC-principe) zijn overgeslagen.
De briefschrijvers dringen aan op een openbare vergadering waarin de regering verantwoording aflegt over deze kwesties. Zij eisen transparantie, naleving van bestaande wet- en regelgeving, en duidelijkheid over de manier waarop de rechtsstaat wordt gehandhaafd.