“De regering heeft een hoge ambitie en die blijven we vasthouden. Het noordoostelijk deel langs de Surinamerivier wordt een soort boulevard tot aan de Centrale Markt. Er is ook een particulier die meer dan 20 miljoen gaat investeren in de uitbreiding van de boulevard met kunst, cultuur en theater”. Zo sprak President Chandrikapersad Santokhi bij de eerste fase van oplevering van het Perscentrum op 18 december.
Bepaalde delen van die plannen worden al uitgevoerd door het Paramaribo Urban RehabilitationProgram, PURP, en ook de particulier zou al bezig zijn met voorbereidingen. In verband met de uitvoering zal het noodzakelijk zijn staatsgebouwen, inclusief monumentale panden, af te stoten. De vraag “horen die nog hier thuis?” is gesteld en met het drukker worden van het stadscentrum en de files ingedachte, zijn die panden in kaart gebracht en de waarde vastgesteld. Daarna is bekeken hoeveel er verkocht kunnen worden. De inkomsten zijn bestemd voor het opzetten van een High Rise gebouw, eventueel twee, voor de overheid, waarin alle ministeries, departementen etc. ondergebracht zullen worden.
Wetgeving al in gereedheid
Een team van juristen en technocraten boog zich over de wettelijke regelgeving en het staatsbesluit ligt klaar. “Minister (OW) ik wacht erop wanneer we het kunnen goedkeuren in regeringsraad, maar als het goed is, kan het een van de eerste besluiten zijn begin 2025”, zo stelde het Staatshoofd. Na goedkeuring van het staatsbesluit zal er worden bekeken welke gebouwen in aanmerking komen voor verkoop en wat de opbrengsten zullen zijn. Indien dat niet genoeg zal zijn voor twee High Rise gebouwen, zullen er meerdere activiteiten ontplooid moeten worden om dat mogelijk te maken. De visie van de regering, zo sprak het staatshoofd, is dat toerisme, inclusief hospitality, horeca en alles wat nog kan bijdragen aan vertier voor Surinamers en toeristen, bloeien, en dat alle overheidskantoren bijeen het toegankelijker maken voor de burgers en zo de effectiviteit van bestuur bevorderen.
Onderhoud staatsgebouwen kostbare zaak
Er zijn vanaf 2020 tot heden 116 overheidsgebouwen, inclusief 13 monumentale panden, aangepakt, waarvan er 35 opgeleverd zijn. Een groot deel van de overige bevinden zich momenteel in gunningsfase of halve uitvoeringsfase. Zo zette minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken uiteen hoe de overheid serieus het achterstallig onderhoud van haar panden heeft opgepakt. Echter, de staat heeft meer dan 3500 gebouwen. Wat ze niet kan houden gaat de regering afstoten, een stukje ‘real estate,’ zodat er volgend jaar gestart kan worden met de eerste initiatieven om gebouwen te verhandelen voor meer inkomsten. “Het onderhouden van vooral houten gebouwen is een dure grap, monumentale panden nog erger”.
De bewindsman noemde, behalve het kabinet van de President en OW, ook Binnenlandse Zaken en Justitie en Politie als ministeries die actief hun panden repareren, maar daar blijft het dan ook bij. De afgelopen jaren heeft de overheid grofweg SRD 250 miljoen besteed aan onderhoud van al die gebouwen, schatte hij. Het gaat dan niet om middelen van de Internationale Ontwikkelingsbank, IDB, maar uit de begroting, vrijgemaakt door verschillende ministeries.
Hij gelooft dat het goed komt met het in goede staat brengen van de overheidspanden, ondanks de uitdagingen. Hij noemde in dat kader de achterstand die te maken heeft met traagheid in de autorisatie. Niet gezond, want dan krijg je het veelgehoord commentaar ‘kwaliteitscontrole,’ de kwaliteit gaat eraan. Een gebouw dat opgeleverd moet worden, maar al mankementen vertoont, is niet oké, meent de OW-topman. Een ander obstakel is het feit dat er weinig aannemers beschikbaar zijn, waardoor er geen concurrentie en dus geen vergelijking mogelijk is. “Niemand wil zo lang wachten op reçu’s en autorisatie. Dat is een probleem. En ook de betalingsachterstanden. Dus het is een hele uitdaging voor ons om die staatsgebouwen versneld in orde te krijgen. Maar goed, we hebben belangrijke stappen gezet, dus ik heb alle hoop dat het goed gaat komen”, aldus Nurmohamed.