Slechts zes procent van de Surinaamse bevolking heeft een hogere opleiding afgerond. Stichting Better Prepared Suriname (BPS) wil hier verandering in brengen en ziet hoogopgeleid kader als essentieel voor de verdere ontwikkeling van het land.
Op vrijdag 21 februari heeft BPS een eerste pilot uitgevoerd op de driejarige Openbare Havo Zaailand. Tijdens deze sessie kregen 120 examenstudenten de kans om deel te nemen aan het programma Vervolgstudiemogelijkheden Vos-studenten, ontworpen door BPS-vrijwilligers Wendey Riedewald en Gerbera Randwijk.
Praktische en informatieve sessies
De studenten werden opgedeeld in groepen en doorliepen eerst een informatiesessie over de mogelijkheden binnen verschillende onderwijsinstellingen. Vervolgens bezochten zij stands van diverse hogescholen en universiteiten, waaronder de Anton de Kom Universiteit, Covab, de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs en het Conservatorium van Suriname.
Mildred Demon, voormalig directeur van EBGS Onderwijs en trekker van het BPS-programma, benadrukt de voordelen van deze aanpak. “Door de sessies op school te houden, worden alle studenten bereikt zonder extra kosten voor het huren van een locatie. Dit is geen excursie, maar een educatieve activiteit op school,” licht ze toe.
Positieve reacties
Leerkrachten zijn enthousiast over het initiatief. “Studenten moeten goed nadenken over hun studierichting. Te vaak maken ze een verkeerde keuze door een gebrek aan informatie, wat leidt tot uitval,” zegt een docent. Een suggestie is om deze sessie ook in het eerste leerjaar te organiseren, aangezien studenten dan hun studieprofiel moeten kiezen, wat direct invloed heeft op hun vervolgstudie.
Terence Panka, docent aan het Conservatorium van Suriname, deelde zijn persoonlijke ervaring met de studenten. Voor velen was het een openbaring om te horen dat muziek een serieuze carrière kan zijn met een goed salaris.
Toekomstplannen
Ook schoolhoofd Ingrid Foort reageerde positief. Na evaluatie van de pilot wordt een tweede proef uitgevoerd om verdere verbeteringen aan te brengen. Het uiteindelijke doel is om deze sessie als een kant-en-klaar pakket aan te bieden aan andere VOS-scholen, zodat zij het zelfstandig kunnen implementeren.
Naast deze voorlichtingssessies werkt BPS aan aanvullende modules voor jongvolwassenen die gaan studeren. “We richten ons vooral op studenten die als eerste in hun familie hoger onderwijs volgen. Via specifieke modules willen we hen vaardigheden bijbrengen die helpen bij hun studiekeuze en het succesvol afronden van hun studie,” aldus Demon.
De pilot werd mogelijk gemaakt dankzij steun van de W.M. de Hoop Stichting, Kennedy van der Laan Advocatenkantoor in Amsterdam, het Cultuurfonds van DNB en het Staatsoliefonds.