De openbare aanklager heeft een celstraf van 11 jaar en een boete van SRD 500.000 geëist tegen elk van de twee Colombiaanse piloten Jorge N. en Jaime R., die ervan worden verdacht 1091 kg cocaïne naar Suriname te hebben gesmokkeld. Ze werden in september 2022 op heterdaad betrapt bij hun vliegtuig op een illegale landingsbaan in het Tibiti-gebied.
De net uitgeladen drugs waren vlak naast het toestel opgestapeld. Het requisitoir is maandag gehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ook strafvoorstellen gedaan tegen twee Surinamers die in deze zaak terechtstaan. Tegen Rodney H. is in de derde kanton een gevangenisstraf van 5 jaar met aftrek van de tijd in voorarrest en een boete van SRD 250.000 geëist. In de tweede kanton eist de aanklager een celstraf van nog 4 jaar en opnieuw een boete van SRD 250.000.
Het OM heeft daarnaast formeel aan de rechter gevraagd om een financieel strafrechtelijk onderzoek tegen Rodney H. te mogen starten. Hij wordt verdacht van witwassen vanwege grote sommen geld in Amerikaanse dollars en euro’s die bij hem thuis zijn aangetroffen. Hij heeft geen afdoende verklaring kunnen geven voor de herkomst van het geld en de vervolging vermoedt dat het kapitaal uit criminele activiteiten is verkregen. De strafeis voor de andere Surinamer, Lesly V., is 5 jaar met aftrek en een boete van SRD 250.000. Indien zij de boete niet betalen, zullen ze 6 maanden extra worden vastgehouden.
Uit data die door de politie tijdens het onderzoek in de gps-apparaten van de piloten en in het vliegtuig zijn gevonden, blijkt dat het in beslag genomen toestel eerder al 19 keer Suriname had aangedaan. De politie heeft de routes en bestemmingen van het drugsvliegtuig, een Piper PA-34 Seneca, nauwkeurig vastgesteld door data-analyse van de gps-toestellen. Deze apparatuur werd aangetroffen in het vliegtuig en tussen de persoonlijke spullen van de piloten. Vorig jaar werd tijdens een zitting ook al gesteld dat het vliegtuig was geland op illegale airstrips in Adyuma bergi, Avanavero en Tafelberg. Die plekken waren bestemmingen van vluchten vanuit andere illegale landingsbanen in Suriname, Colombia, Venezuela en Guyana. Het vliegtuig, dat op naam staat van Jaime R., had een vervalst registratienummer.
Tijdens de zaak hebben de piloten toegegeven dat ze een illegale vlucht naar Suriname hebben uitgevoerd, maar ze beweren niets te weten van de drugs. Ze zouden voor hun opdrachtgever een heel groot bedrag in Suriname ophalen, waarvoor de beloning $ 80000 zou bedragen. Ze beweren vaker vluchten te hebben uitgevoerd voor illegale organisaties, waaronder de Colombiaanse rebellenbewegingen FARC en de ELN. De politie heeft echter videobeelden aangetroffen in hun mobieltjes die een ander verhaal vertellen. In de filmpjes zijn dezelfde jutezakken te zien die na de landing in beslag zijn genomen, met daarin cocaïne. Hoewel de pakketten al uit het vliegtuig waren, sloegen politiehonden aan toen ze in het leeg toestel werden rondgeleid.
Twee buitenboordmotoren die aangemeerd waren in de Tibiti-kreek, niet ver van het vliegtuig, brachten de politie op het spoor van Rodney H. Delen van het verpakkingsmateriaal van de drugs zijn zowel in het vliegtuig als in de boten aangetroffen. Een van die motoren bleek door Rodney H. te zijn gekocht. Bij een huiszoeking vond de politie meer dan € 300000 en tientallen duizenden euro’s. Naast het geld nam de politie drie auto’s in beslag. Bij zijn aanhouding had hij een illegaal geladen vuurwapen in zijn bezit, en thuis vond de politie ook zeker tien mobiele telefoons.
Een onderzoek in zijn mobieltje bracht aan het licht dat hij enkele ogenblikken na de politieoperatie in Tibiti een gesprek van 13 seconden had met Lesly V. Volgens gegevens die bij Telesur zijn opgehaald, belde Lesly V. vanuit het Tibiti-gebied. Daarom denkt de vervolging dat hij een van de twee mannen is die het bos invluchtten toen de politiehelikopter op de plaats delict arriveerde. De verdachte houdt vol dat hij niets met de zaak te maken heeft en dat hij niet in Tibiti, maar in het Goliath-gebied was.
Hij beweert dat hij imker is en daar was om lokkisten voor bijen te plaatsen. Hoewel de lokkisten op zijn aanwijzing zijn gevonden, hecht het OM meer waarde aan de technische gegevens van het telecombedrijf.
De rechter heeft de zaak uitgesteld tot midden volgende maand. Dan krijgen de advocaten van de verdachten de gelegenheid om te pleiten.