De ambassade van Suriname in Georgetown, Guyana, organiseerde op 23 november 2024 een feestelijke receptie ter gelegenheid van de 49e verjaardag van de Staatkundige Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname. De viering werd mede mogelijk gemaakt door de Suriname Guyana Chamber of Commerce (SGCC), waarbij ambassadeur Liselle Blankendal een prominente rol speelde.
De avond stond niet alleen in het teken van de onafhankelijkheid, maar markeerde ook 49 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Guyana. Ambassadeur Blankendal benadrukte in haar toespraak de historische en strategische banden tussen beide landen en sprak over gezamenlijke inspanningen om de regionale ontwikkeling te stimuleren. Een belangrijk aandachtspunt was de geplande brug over de Corantijnrivier, die volgens haar zal bijdragen aan economische integratie, grensoverschrijdende handel en regionale samenwerking.
Ook werd aandacht besteed aan het Strategisch Dialoog Samenwerkingsplatform (SDCP), dat sinds 2020 door beide regeringen wordt gemonitord. Blankendal noemde de gezamenlijke toewijding van Suriname en Guyana aan duurzame ontwikkeling, waarbij beide landen behoren tot de weinige koolstof-negatieve landen ter wereld. Daarnaast verwees zij naar de recent aangekondigde Final Investment Decision (FID) door TotalEnergies voor een investering van $10,5 miljard in offshore olieontwikkeling, wat het economisch landschap van Suriname ingrijpend zal veranderen.
Namens de Guyanese president Irfan Ali sprak minister van Parlementaire Zaken en Bestuur, Gail Teixeira, een krachtige boodschap van partnerschap uit. Ze benadrukte de plannen voor bilaterale samenwerking op het gebied van infrastructuur, energie en voedselzekerheid. Teixeira benadrukte het belang van gezamenlijke landbouwinitiatieven om de importen te reduceren en bij te dragen aan voedselzekerheid in de regio. Ook sprak zij over de noodzaak van samenwerking op het gebied van olie en gas, evenals veiligheidssamenwerking om transnationale misdaad aan te pakken.
Vishnu Doerga, voorzitter van de Suriname-Guyana Chamber of Commerce (SGCC), pleitte voor het vrij verkeer van goederen, diensten en personen tussen de landen. Hij sprak de hoop uit dat deze samenwerking een voorbeeld zal zijn voor de hele regio en zal bijdragen aan betere integratie binnen CARICOM.
De receptie werd opgeluisterd door kunst, muziek en een divers aanbod van culinaire lekkernijen die de Surinaamse cultuur weerspiegelden. Dankzij sponsoren uit Suriname en Guyana werd de avond een kleurrijke viering van vriendschap en samenwerking.