De Suriname Conservation Foundation (SCF) markeert dit jaar een bijzondere mijlpaal: haar 25-jarig bestaan. Al een kwart eeuw zet de stichting zich in voor het behoud en duurzaam beheer van de rijke biodiversiteit van Suriname. Sinds de oprichting in 2000 heeft SCF zich ontwikkeld tot een toonaangevend financieringsmechanisme dat natuurbehoud ondersteunt door middel van strategische investeringen en partnerschappen.
SCF werd op 14 maart 2000 opgericht met goedkeuring van toenmalige president Z.E. Jules Wijdenbosch, op advies van wijlen ambassadeur Wim Udenhout. De stichting heeft als primaire missie: het beschermen van Suriname’s unieke natuur, met bijzondere aandacht voor beschermde natuurgebieden zoals het Centraal Suriname Natuurreservaat. Dankzij opbrengsten uit beleggingen op de internationale aandelenmarkt, heeft SCF in de afgelopen decennia talrijke natuurbeschermingsprojecten kunnen financieren en faciliteren.
Een solide basis voor educatie, bewustwording, wetenschappelijk onderzoek en natuurbescherming
SCF werd opgericht met financiële bijdrage van de Surinaamse overheid, het United Nations Development Program (UNDP), Conservation International en de Global Environment Facility (GEF). De organisatie richt zich op bewustwording, wetenschappelijk onderzoek en de ondersteuning van het Surinaams natuur- en milieubeleid. Zo speelt SCF een cruciale rol in de bescherming van het nationaal ecosysteem en de bevordering van duurzame praktijken.
15 jaar SCF Green Partnership Program
Naast het zilveren jubileum van SCF, markeert 2025 ook het 15-jarig bestaan van het Suriname Conservation Foundation Green Partnership Program (SGPP). Dit programma stimuleert duurzame samenwerking tussen SCF en het bedrijfsleven, waarbij ondernemingen actief bijdragen aan natuurbescherming en groene innovatie.
Tot op heden hebben 14 toonaangevende bedrijven zich aangesloten als partners, waarmee zij niet alleen financiële steun bieden aan natuurbeheer, maar ook duurzame bedrijfsvoering binnen hun eigen organisaties stimuleren.
Een toekomstgericht natuurbeschermingsbeleid
Met 25 jaar ervaring en impact achter zich, richt SCF haar blik op de toekomst. De stichting blijft zich inzetten voor:
• Uitbreiding en intensivering van beschermde natuurgebieden;
• Duurzame financiering van natuurbeheer;
• Nationale en internationale samenwerking voor biodiversiteitsbehoud;
• Wetenschappelijk onderzoek en impactvolle natuurbeschermingsprojecten.
Een belangrijk speerpunt is het 30x30x30-initiatief, een ambitieus plan om 30% van de terrestrische en mariene ecosystemen wereldwijd te beschermen tegen 2030. Dit werd besproken tijdens de 26e REDLAC-conferentie en vertaalt zich in Suriname onder meer naar:
• De mogelijke verheffing van de Coroniezwamp tot beschermd gebied;
• Het aanwijzen van nieuwe mariene natuurreservaten;
• Het versterken van controlemaatregelen voor bestaande natuurgebieden.
Het realiseren van deze visie vereist een gecoördineerde nationale strategie waarin overheid, bedrijfsleven, NGO’s en lokale gemeenschappen samenwerken aan duurzame en impactvolle investeringen in natuurbehoud.
SCF als drijvende kracht achter duurzaam natuurbeheer
SCF zal de komende jaren een sleutelrol blijven spelen als financieringsmechanisme en beleidsadviseur. Dit blijkt uit haar voortdurende steun aan de nationale Biodiversiteitsstrategie (2024-2035) en het Actieplan (2024-2030). Door middel van innovatieve financiering en strategische samenwerkingen, blijft SCF een betrouwbare en invloedrijke partner in het streven naar duurzaam natuurbeheer en een groene toekomst voor Suriname.