De commissie ‘Herstructurering Surinaams voetbal’ heeft in het weekeinde (4 en 5 november) de Suriname Football Conference 2023 in de Assuria Event Center gehouden. Bij dit congres is duidelijk geworden “dat wij met zijn allen united zijn richting de launch van de Suriname Major League (SML)”, aldus Rolf Verwey.
Hij is voorzitter van de stuurgroep, die belast is met de opzet van de professionele voetbalcompetitie (SML). Naar zeggen van Verwey wordt het een transitieperiode van 4 jaren voor het lokaal voetbalwezen. Het is daarom van eminent belang “dat wij iedereen aan boord hebben om ervoor te zorgen dat wij de volgende stap maken.”
Tijdens het congres gaf de stuurgroep een overzicht van het proces voor wat betreft de aanpak van dit traject ruim een jaar geleden. Verder kwamen aan te pas de initiële resultaten, “waar zijn we nu en wat moet er nog gebeuren voor de lancering van de SML.” Volgens planning moet de professionele competitie in Suriname volgend jaar januari aanvangen.
Verwey benadrukt echter dat belangrijk in dit geheel is “hoe wij verder gaan, want SML is een deel, maar niet het ultieme. Het ultieme is wat is het beste voor voetbal in Suriname over alle lagen.” Er is nu een pad van 4 jaren voor de transitie uitgezet “en stapsgewijs gaat dat worden uitgevoerd.” Als alles volgens planning mocht verlopen dan zal de SML met 10 clubs aanvangen. Verwey kan de namen officieel nog niet prijsgeven, omdat zaken nog moeten worden goedgekeurd.
Zoals bekend staat de profleague los van de amateurs. “De Surinaamse Voetbal Bond (SVB) blijft verantwoordelijk voor de amateurs. De profleague wordt een aparte organisatie in de operatie. Het koppelt wel met de SVB, maar de operaties worden echt apart gedaan en daar moet heel veel contact zijn”, legt Verwey de opzet uit.
Naar zeggen van de voorman ligt het in de bedoeling vanaf de introductie van de SML, sessies te houden. “Ik denk dat wij elke week bezig zullen zijn, zodat je die ontwikkeling vanaf dag 1 in de hand neemt en gaat samen groeien.”
Uitdagingen
Een van de grote uitdagingen voor dit project is de mindshift die nodig zal zijn “om te geloven in het geheel en zelf aan te pakken.” Met het laatste doelt Verwey op de afhankelijkheid van de Wereld Voetbalbond (FIFA). “Wij moeten niet wachten op de FIFA. Het is onze verantwoordelijkheid en die gaan wij nemen.”
Hij benadrukt dat de uitdagingen “legio” zijn. De voorman van de stuurgroep denkt hierbij aan “hoe krijg je de structuren vanuit de lidbonden/de jeugd naar boven toe, die eventueel moeten doorstromen naar de profleague.”
Het is daarnaast een uitdaging “om de prioriteit eruit te halen en ervoor te zorgen dat je daarmee stapsgewijs naar voren komt.”
Volgens Verwey speelt iedereen, die bij het voetballen betrokken is, een belangrijke rol in dit geheel. Hij verwijst hierbij naar clubs, bestuurders, coaches, spelers, SVB, Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS), Vereniging van Voetbaloefenmeesters, scheidsrechters, SML-kantoor en staf, lidbonden enzovoort. “Eigenlijk alles dat ermee te maken heeft, is onderdeel ervan, maar ook de fans. Wat is de fan beleving en hoe willen wij ernaar toe werken.” Naar zeggen van Verwey zijn er voor wat het laatste betreft specifieke ideeën.
“We gaan er niet zijn op dag 1 wanneer wij gaan starten, maar wij gaan er wel komen in 4 jaar tijd”, gelooft Verwey. Hij merkt op dat die doelstelling en het bewustzijn niveau aanwezig is.
Voorbereiding plan
De stuurgroep heeft het huidig plan voorbereid met input van derden. Verwey noemt hierbij de bijdrage van SVB-technisch directeur, Biswajeet Kali en leden van de vorige stuurgroep onder leiding van Derrick Emanuels. Er zijn veel gesprekken gehouden met de lokale clubs en alle andere stakeholders, “die ik al noemde.” De commissie heeft ook met collegae uit onder andere Nederland (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond), Trinidad, Jamaica en de Dominicaanse Republiek gesprekken gevoerd. Voornoemde landen hebben ruime ervaring met de opzet van profcompetities. “Wij hebben ons erg breed laten informeren om ervoor te zorgen dat wij dat goed hebben.”
Suriname mag bij de opzet van de profcompetitie voor de komende 4 jaren rekenen op steun van de FIFA. “Wat wij nu doen zijn de laatste voorstellen doen aangaande financieel-technische zaken en indiening van het ontwikkelingstraject bij het wereldorgaan.” Er volgt dan een beoordeling.
De commissie gaat inmiddels verder met het werk om onder andere het traject voor partnerschappen in te zetten. “Wij zijn bezig met branding.” Uitgaande van het laatste is er een speciale prijsvraag georganiseerd met als doelstelling een logo en mascotte voor de SML te creëren. Er zal verder worden gewerkt aan de socialmediawebsite. “Een heleboel zaken komen daarmee in place. Wij hebben heel veel contact met de 10 verenigingen die op dit moment in de running zijn om mee te doen.”
Terugblik
Verwey blikt content terug op het evenement zelf. Naar zijn zeggen voldeed de conferentie aan de verwachtingen. Het viel hem op dat er inzet bij de voetballiefhebbers aanwezig is. “Dat is zeer belangrijk. Het laat zien dat ze samen willen nadenken.”
Behalve Verwey waren de overige sprekers tijdens de conferentie Kali, SVB-voorzitter John Krishnadath, FIFA-vertegenwoordiger Alvaro Ruiz, Concacaf-afgevaardigde Howard McIntosh, Telesur-directeur Mike Antonius en Fernandes/Coca-Cola senior commercial manager Monique Ceuppens.
Samenvattend gaf Krishnadath een overzicht van de initiatieven die er allemaal zijn geweest om een profleague te lanceren.
Kali benadrukte de invloed van de profleague op het voetballandschap in Suriname. Met de komst van de professionele competitie zullen de structuren veranderen. Hij stelde daarbij de vraag; “hoe zal technisch de spin-off zijn naar de rest?”
Ruiz gaf aan wat de visie van de FIFA is voor wat betreft het ontwikkelen van lidmaatschap. Hij gaf ook de zekerheid vanuit zijn werkgever om dit project technisch en financieel de komende 4 jaren te ondersteunen.
McIntosh had het over de regelgeving om een profleague op te moeten starten, zodat het een duurzaam karakter heeft.
Ceuppens en Antonius deelden hun perspectief vanuit het bedrijfsleven met de aanwezigen. De Fernandes-vertegenwoordiger sprak over de synergie tussen sport en het bedrijfsleven. Met de komst van een profleague zal voornoemde heel belangrijk zijn.
Antonius wees op de invloed van media om het bereik van de sport te vergroten en het attractief te maken om zodoende meer mensen in het stadion te krijgen.
Er is na de verschillende redevoeringen in groepssessies gesproken over welke uitdagingen er zijn tot aan de lancering van de SML. “Groepen hebben gesproken van hoe ziet het ideaal plaatje van de toekomst eruit als je praat over het landschap van voetbal in Suriname.”