Gesprekken met Surinaamse religieuze groepen over de vestiging van een ambassade in Jeruzalem zijn nog niet gevoerd. Dit zegt minister Albert Ramdin van buitenlandse zaken International Business en Internationale Samenwerking.
De bewindsman verklapt dat als zaken niet realiseerbaar zijn de autoriteiten zich daarbij zullen neerleggen. ”Als het elders moet op basis van de omstandigheden, dan doen wij dat. Er is absoluut geen discussie daarover.”
Nuchtere argumentatie
Ramdin merkt verder op dat Suriname zich moet focussen op nuchtere argumentatie. “Daar richt ik mij op. Uiteindelijk gaat het om het Surinaams belang.” De minister zegt dat Suriname een voorbeeld is op het gebied van vrede, ondanks er vele bevolkingsgroepen en culturen in onze gemeenschap gevestigd zijn.
Hij is van mening dat Suriname een voorbeeld kan geven op het gebied van gebroederlijk samenleven met verschillende groepen. Daarom is het voor de bewindsman van belang dat de nationale visies worden meegenomen in het traject een ambassade te vestigen in Jerusalem.
Aanpak
De minister zegt dat de aanpak belangrijk is als je een vertegenwoordiging van je land ergens wil vestigen. “Religie en staat zijn gesepareerd sinds lange tijd. Omdat je, wanneer je met name in een diversiteit aan culturen, etniciteit en religie hebt kan het niet zo zijn dat religie richting geeft aan het beleid. Dat kan niet.”
Ramdin zegt dat het jammer is dat er in andere landen oorlog gevoerd wordt. Echter, merkt hij op dat ook oorlogen aan de tafel opgelost kunnen worden, door middel van diplomatieke oplossingen.
De minister zegt dat er in dialoog altijd een oplossing kan worden gevonden. “Ik ben voorstander van dialoog. We zien wat er in de wereld gebeurt”. Hij zegt dat het voorbeeld welke Suriname heeft op buitenlands gebied, te propageren.
De bedoeling is ook om vredelievend als landen te werken aan oplossingsmodellen, voor betere bilaterale banden. Conflict is volgens de functionaris nooit de oplossing om zaken aan te pakken.
Eerder heeft De Nationale Assemblee een duidelijk signaal gegeven dat zij geen ambassade vestiging wil in Jeruzalem.
Ook religieuze organisaties hebben fel gereageerd op het nieuws dat er mogelijk een vestiging in het land zou komen. Ramdin hield journalisten vorig week voor dat er een rapportage gedaan zou worden aan de president en hierna verder over de kwestie zou worden beslist.
Geen Geld
Intussen heeft de president Chandrikapersad Santokhi tijdens de Nationale Assemblee vergadering aangegeven dat er voorlopig geen ambassade komt in Israël, omdat dit niet in de begroting is opgenomen. “We hebben geen geld daarvoor”, geeft de president aan die naar zijn zeggen veel financiële middelen komt bij kijken met het opzetten van zo een ambassade. Vooralsnog worden bilaterale relaties tussen Suriname en Israël vanuit Paramaribo onderhouden door Stevanus Noordzee die begin van het jaar was beëdigd tot niet residerende ambassadeur van Israël.