De nieuwswebsite Suriname Herald ligt al twee dagen plat. Hoofdredacteur Vishmohanie Thomas zegt aan Key News dat de website niet in de lucht is, omdat die te kampen heeft met een DoS- aanval. DoS, wat voor Denial of Service staat, overspoelt de server van de website met zoveel data dat het niet meer online te zien is. “Je moet het zien als klassen met studenten die in de rij staan bij de winkel en zomaar de kassa ophouden en niks kopen”, legt ICT-consultant, Gabor Tjon A Hung uit.
Thomas geeft aan dat zij begin van de maand al last had van DoS-aanvallen. Echter, zij kon de site weer online krijgen na enkele minuten. “Maar het is nu van dien aard dat de website bijkans twee dagen al uit de lucht is”, zegt Thomas. Zowel Tjong A Hung als Thomas geeft aan dat er sprake is van een bewuste aanval. Het is echter moeilijk te achterhalen vanwaar de aanvallen precies komen. Er zijn verschillende redenen waarom men zo een onlineaanval instigeert.
“Misschien is een concurrent bezig met een aanval, het kan echt van alles zijn, maar duidelijk is dat een DoS-aanval een bewuste aanval is. Mensen zijn duidelijk aan het trollen”, zegt Tjong A Hung. Voor Thomas is het onduidelijk wat de beweegredenen zijn om een aanval op haar medium te richten. “Meestal is het omdat men je wilt blackmailen en moet je ransome betalen om je website weer ‘vrij te krijgen’, maar een DoS-aanval kan ook gebruikt worden om magoschade aan te richten”, zegt Thomas. Ze spreekt de hoop uit dat haar website voor donderdag weer online komt. “De webafdeling is met man en macht bezig te kijken hoe ze de website weer in de lucht kan krijgen.”
Ook de De Nationale Veiligheidsdienst (DNV) heeft notitie genomen van de cyberaanval op Suriname Herald. Thomas bevestigt dat De Nationale Veiligheidsdiens (DNV) reeds contact met haar heeft opgenomen en dat stelt Thomas enigszins gerust. “Het is zeker een teken dat DNV dit heel serieus neemt. Er is ons geadviseerd aangifte te doen, omdat zo een cyberaanval strafbaar is, maar het is onduidelijk voor ons of dit wel aangepakt kan worden in Suriname”, legt Thomas uit.
Dat de veiligheid van de website niet goed zou zijn, weerspreekt Thomas. “We hebben de nodige veiligheidsmaatregelen in place. Echter, dit is niet een aanval op de veiligheid van onze server.” Thomas benadrukt dat men in Suriname bewuster moet worden van veiligheid online. “We moeten de nodige eigen maatregelen treffen en ook het nodige beleid ontwikkelen. In elk geval moeten we bewuster gaan worden hoe wij ons online veiligstellen”, aldus Thomas.